matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
Agnieszka:
Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji w przedziale : f(x) = x
2
+2x−3 xb < 0;3>
12 cze 22:10
Mateusz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html
12 cze 22:15
morfepl:
Δ=4+12=16
√
Δ
=4
−2−4
x
1
=
=−3
2
−2+4
x
2
=
=1
2
liczę ekstremum funkcji z pochodnej (można policzyć wzorami na wierzchołek ale ja nigdy nie pamiętam) f'(x)=2x+2 0=2x+2 2x=−2 x=−1 leży poza szukanym przedziałem więc najmniejsze będzie f(0) a największe f(3) f(0)=−3 f(3)=12
12 cze 22:19