moniczkaA: Rozwiąż graficznie układ neirownosci
{x+y>3
{x-y<2
oraz
{ x-y>2
{x+y<1
Moze mi ktos to wytlumaczyc jak to zrobic
16 gru 16:36
xpt: Wyjaśnię CI napodstawie pierwszego.
przekształcasz tak, żeby otrzymać y polewej stronie a resztę po prawej
x+y>3 ⇒ y>3-x
x-y<2 ⇒ y>x-2
Rysujesz proste y=3-x oraz y=x-2. Następonie zaznaczasz pole nad prostymi. Rozwiązaniem
układu jest część wspólna tych pól.
16 gru 16:53
gaga:
Mówimy raczej półpłaszczyzny :0
w 1/ nad prostą y = - x +3 bez tej prostej
2/ nad prostą y = x - 2 bez tej prostej
zaznacz najlepiej te dwie półpłaszczyzny innymi kolorami
to zobaczysz łatwiej część wspólną ( tam gdzie kolory nałożą się na siebie
ale pamiętaj że bez tych krawędzi bo jest >
gdyby były nierówności ≥ to wówczas razem z tymi półprostymi ok?
xpt też dobrze Ci wyjaśnił
16 gru 18:03