funkcja
zuzia: jak obliczyć miejsce zerowe dla y=x2−25
12 cze 21:12
Kejt:
0=x2−25
−x2=−25
x2=25
x=...
12 cze 21:13
zuzia: tak też zrobiłam ale nie wiem czy nie muszę wyliczać ze wzoru x1 oraz x2
12 cze 21:20
Kejt: nie, nie musisz. wystarczy, że będziesz pamiętać, że np. x2=9 spełniają dwie liczby, bo (−3)2
to też 9.
12 cze 21:23
zuzia: ok dziękuję
12 cze 21:30
Kejt: prosz
12 cze 21:40
zuzia: a jakie będą współrzędne dla tej funkcji,bo mi tu różne rzeczy wychodzą i chyba niekoniecznie
dobre
12 cze 21:52
Kejt: łojej. tzn?
12 cze 21:54
zuzia: mi wyszło xw=12,5 , yw =−6,25

12 cze 22:04
morfepl: W=(0,−25)
12 cze 22:11
zuzia: a mogę prosić jak to obliczyć?
12 cze 22:14
12 cze 22:21
zuzia: tak,tak wzór znam ,ale wychodzi mi coś innego
12 cze 22:25
Eta:
tak jest prościej , bez delty
y
w= f( x
w) = f(0)= 0
2−25= −25
W( 0, −25)
12 cze 22:26
morfepl: ja tych wzorów nie wiem czemu ale nigdy nie mogę zapamiętać i liczę to z pochodnej (oczywiście
ten wzór z niej wynika)
12 cze 22:30
zuzia: 
dzięki
12 cze 22:34
zuzia: a kto pomoże z ; znajdź równanie funkcji liniowej,której wykres jest prostopadły do funkcji
y=2x+4 i przechodzi przez pkt A=(3,7)
12 cze 22:38
Eta:
dla każdej funkcji kwadratowej postaci
f(x)= ax
2 +c , a ≠0
W( 0, c) −−− wierzchołek paraboli leży na osi OY
zatem :
f(x) = x
2−25 , c= −25 to: W( 0, −25)
np: f(x) = 2x
2 +3 , W( 0, 3)
itd...
12 cze 22:41
morfepl:
równanie ogólne f(x)=ax+b
aby znaleźć prostą prostopadłą współczynnik kierunkowy a musimy zmienić na przeciwny i odwrotny
| | 1 | |
więc g(x)⊥f(x) ⇔ g(x)=− |
| x+b |
| | a | |
masz punkt A(3,7)
gdzie x=3, y=7
podstaw to do otrzymanego wzoru funkcji prostopadłej i dzięki temu obliczysz a
12 cze 22:46
morfepl: znaczy się b
12 cze 22:46
zuzia: tzn,że zawsze będzie ...+b ?
12 cze 22:56
morfepl: to jest wzór ogólny więc dajmy na to że mamy b=−5 a=3 to możemy zapisać wzór funkcji f(x)=3x
+(−5)
12 cze 23:01
ania: o to mi chodziło
12 cze 23:10
Gustlik: y=x2−25
x2−25=0
(x−5)(x+5)=0
Odp.: x1=5, x2=−5
13 cze 01:06
justina: pomozcie mam funkcjie i trzeba obliczyc miejsce zerowe f(x) = /x−3/−7
3 kwi 14:02
Technik: zapisz to poprawnie po lewej masz kliknij po więc przykładów
3 kwi 14:05