Proszę o pomoc.
witek 39: napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkty a(−6,4) b(3,0)
Mam pytanie w jakim przypadku przy obliczaniu ,,a" dodajemy lub odejmujemy i tak samo z ,,b"
czy tylko się odejmuje lub dodaje
12 cze 21:12
12 cze 21:12
witek 39: a innym sposobem np układ równań? może ktoś zrobić
12 cze 21:18
witek 39: chodzi mi o taki wzór y=ax+b
12 cze 21:30
12 cze 21:31
witek 39: dlaczego przenosząc cyfry na drugą stronę nie zmienia się znaków
12 cze 21:39
Kejt: jak nie zmienia?
12 cze 21:40
12 cze 21:42
Kejt: i gdzie Twoim zdaniem jest błąd?
12 cze 21:43
witek 39: trzecia klamra nie moge załapac
12 cze 21:43
witek 39: np 4 i b jest przenoszone
12 cze 21:44
Kejt:
4=2a+b /−b
4−b=2a /−4
−b=2a−4
−b=−4+2a /*(−1)
b=4−2a
teraz ok?
12 cze 21:46
witek 39: ok. dzieki
12 cze 21:52