pilne proszę o wytłumaczenia
katarzyna:

pilna pomoc
katarzyna:
pilna pomoc
katarzyna: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5cm a
wysokość9 cm.
Oblicz pole trójkąta ABC jeśli punkty A i B są środkami przeciwległych boków podstawy dolnej
a
punkt C wierzchołkiem podstawy górnej.
odp mam z podręcznika i wynosi 2,5√87,25cm kwadratowych bardzo prosze o pełne rozwiązanie z
góry serdeczne dzięki ratujecie mi życie
Nawara:

Podstawa trójkąta wynosi 5, tak jak krawędź podstawy.C jest wierzchołkiem podstawy górnej, więc
trochę źle zrobiłaś rysunek.
Twierdzenie Pitagorasa
(5/2)
2+9
2=d
2
6,25+81=d
2
d
2=87,25
d=
√87,25
P=
12ah=5/2*
√87,25=2,5
√87,25