XXX: jak policzyć współrzedne ortocentrum w trójkącie

?
16 gru 16:36
Basia:
to zależy od tego co masz dane
ortocentrum to punkt przecięcia wysokości trójkata
16 gru 17:12
Basia: to zależy co masz dane
ortocentrum to punkt przecięcia wysokości trójkata
16 gru 17:12
XXX: mam dane tak punkty ktore sa wirzcholkami trojkata A=(-3,1) B= (4,2) C= 4,-6)
16 gru 17:18
Basia:
no to piszesz równania prostych w których zawierają sie boki trójkata np. AB i AC
potem równania wysokości: CC1 prostopadła do AB i przechodzi przez C
BB1 prostopadła do AC i przechodzi przez B
a potem szukasz ich punktu wspólnego (układ równań)
powodzenia
16 gru 17:22
gaga:
xA + xB + xC YA + yB +y C
to Xs = ------------------- ys= -------------------
3 3
gdzie S(xS , yS) -- punkt ortocentralny
16 gru 17:22
gaga:
taki jest wzór zobacz potwierdzenie mojej propozycji w wikipedii
pod hasłem "ortocentrum trójkata"
16 gru 17:31
Robert: lol ona kłamie
24 sty 19:05