rozwiąż równanie wykładnicze
karamelle:
| | 3x+13 x | |
więc zrobiłam |
| x przy 13 są potęgami dalej też bo nie |
| | 3x−13x | |
mogłam tego wklepać jakoś tutaj
i dalej mnożyłam razy 3
x
3
x+
13x = 2(3
2x + 1)
dalej wymnożyłam prawą stronę przez 2 i w sumie nie wiem czy coś mi to dało.
12 cze 19:11
Godzio:
3
x = t
t
2 + 1 = 2t
2 − 2
t
2 − 3 = 0
(t−
√3)(t+
√3) = 0
t =
√3 v t = −
√3 − odpada bo t > 0
3
x =
√3
3
x = 3
1/2
12 cze 19:14
Amaz:
postaraj się wyciągnąć 3x przed nawias w liczniku i w mianowniku
12 cze 19:14
Eta:
karmelko ..... dobrze zaczęłaś, należało śmiało "pociągnąć " dalej:
| | 1 | | 1 | |
3x+ |
| = 2( 3x − |
| ) /* 3x , bo 3x ≠0
|
| | 3x | | 3x | |
3
2x+1= 2( 3
2x−1)
3
2x +1 = 2*3
2x−2
2*3
2x− 3
2x= 3
3
2x= 3
1
2x= 1
x=
12
12 cze 21:48