rozwiąż równanie wykładnicze
karamelle: rozwiąż równanie wykładnicze:
7
x − 14*7
−x = 5
wcześniejsze tego typu rozwiązywałam przy pomocy delty, a na tym się zacięłam
12 cze 18:03
Eta:
można pomnożyc obydwie strony równania przez 7
x
7
x*7
x−14 = 5*7
x
7{2x}−5*7
x−14=0
podstaw: 7
x= t 7
2x= t
2 , dla t >0
teraz już dokończ sama
12 cze 18:09
Eta:
poprawiam chochlika:
72x−5*7x −14=0
12 cze 18:10
karamelle: dziękuję

bardzo mi to pomogło przy następnych zadaniach też
12 cze 18:18
Eta:
I o to chodziło

Powodzenia.
12 cze 18:21