Kasia: blagam pomocy
9+25 - 30cosα = 36 + 81 - 108cos(180' - α)
nie wiem jak wyznaczyc cosα
16 gru 16:14
Kasia: prosze o pomoc
16 gru 17:05
xpt: 9+25 - 30cosα = 36 + 81 - 108cos(180' - α)
po przeniesieniu niewiadomych na jedną stronę wygląda tak
- 108cos(180' - α) + 30cosα = - 83
z wzorów redukcyjnych wynika, że cos(180o-α) = - cos α
108 cos α + 30 cosα = -83
138 cos α = -83
cosα = - 83/138
16 gru 17:05
Kasia: dzieki
no wlasnie zabraklo mi wzorow redukcyjnych i nie wiedzialam co z tym zrobic
16 gru 17:24