optymalizacja
anka: Drut długości 2m podzielono na dwie części z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej
ramkę prostokątną, w której jeden bok prostokąta ma długość 3 razy większą od długości
drugiego boku. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadrat i prostokąta była najmniejsza?
12 cze 17:06
anka: x+y=2
pole kwadratu=x/4
pole prostokata= no wlasnie tu stanelo wszystko
12 cze 17:08
robinka:

x+y=2
P=x
2+3y*y
miałaś pochodną ?
12 cze 17:13
anka: niee.. to z dzialu f.kwadratowa
12 cze 17:14
robinka: wiem, że funkcja kwadratowa, tylko w liceum uczyli mnie kiedyś to z pochodnych robić

dlatego
pytam
12 cze 17:16
anka: juz doszlam
12 cze 17:16
anka: jak to zrobic

ale dziekuje za checi
12 cze 17:17
Jack:
Myslę że to można prosto zrobić bez pochodnych. Wystarczy podstawić do wzoru robinki
P=x2+3y2 za "y" wartość 2−x i policzyć wierzchołek paraboli funkcji P(x)=x2+3(2−x)2.
12 cze 17:17
robinka: x=2−y
P=(2−y)
2+3y
2=4−4y+y
2+3y
2=4y
2−4y+4
masz racje Jack
12 cze 17:20
anka: tez to zauwazylam

ale dziekuje
12 cze 17:21
robinka: przywiązałam się za bardzo do pochodnych, ale szkoda, że już nie uczą w liceach pochodnych ..
hehe
12 cze 17:22
anka: ucza ale w 3 klasie
12 cze 18:50
olek: dlaczego za y podstawiamy 2−x?
11 sty 16:59