Napisz wzór funkcji liniowej w postaci y=ax+b
POMOCY: Napisz wzór funkcji liniowej w postaci y=ax+b, o której wiadomo, że do jej wykresu należą
punkty A i B, takie że A=(−5,√5) i B=(−√5,5)
12 cze 16:26
12 cze 16:48
robinka: poradzisz sobie ?
12 cze 16:54
POMOCY: Nie wyszło mi
12 cze 17:05
robinka: ok
a policzymy w ten sposób
| | 5−√5 | | 5−√5 | |
a= |
| = |
| =1 |
| | −√5+5 | | 5−√5 | |
y=ax+b
y=1a+b
podstawiamy współrzędne punkt np.A obliczamy b
√5=1*(−5)+
√5+5=b
y=x+
√5+5
jasne ?
12 cze 17:09
POMOCY: Dzięki, wszystko jasne
12 cze 17:14
robinka: √5=1*(−5)+b nie dopisałam tam b
12 cze 17:15