justa: W wiadrze jest solanka dziesiecioprocentowa, a w beczce - dwuprocentowa. Gdybysmy
przelali polowe zawartości wiadra do beczki , to otrzymalibyśmy 40 kg trzyprocentowej
solanki.ile solanki jest w wiadrze a ile w beczce ?
16 gru 15:52
stresik: x - ilość solanki 10% (wiadro)
y - ilośc solanki 2% (beczka)
z - roztówr 3% (40 kg)
ponieważ:
x + y = z ⇒ y = 40 - x
10%x + 2%y =40*3%
to:
0,1x + 0,02(40-x) = 1,2
zatem po przekształceniu:
x = 5 kg
y= 35 kg
17 gru 01:02
justa: Dzięki ponownie.
17 gru 12:06