pomocy
anka: √20a2+52a+37
12 cze 14:52
mike: rowanie kwadratowe, licz delte i inne....
12 cze 14:55
anka: a co jesli delta wychodzi ujemna
12 cze 14:57
Godzio: a jakie masz polecenie ?
12 cze 15:05
anka: O godzinie 13 statek B płynący na zachód ze stała prędkością 20km/h znajduje się w odległości
10km od portu, zaś statek A płynący na północ ze stałą prędkościa 40km/h znajduje się w
odległości od portu 6 razy większej niż statek B. O której godzinie odległość miedzystatkami
będzie najmniejsza?
12 cze 15:06
Godzio:
a masz do tego odpowiedź? bo coś mi wyszło ale nie chce pisać jeśli ma być źle
12 cze 15:09
anka: ze o godzinie 14:06
12 cze 15:13
anka: d = √(10+20t)2+(60+40t)2 chodzi o to zeby wyprowadzic to rownanie
12 cze 15:14
Godzio: bo jeśli chodzi o to to najmniejsza odległość będzie
| | −52 | |
dla (jesli a oznacza czas i dobrze jest to obliczone ) aw = |
| = ... − wierzcholek |
| | 40 | |
paraboli w ktorym wartosc jest najmniejsza i jesli to juz masz to podstawiasz i liczysz
minimalna odleglosc
| | −52 | | −26 | | 13 | |
aw = |
| = |
| =− |
| |
| | 40 | | 20 | | 10 | |
d =
√20 * (1310)2 − 52 * 1310 + 37 = ... wylicz i masz odp
12 cze 15:15
Godzio: a dobra bo tu sie pytaja o czas a nie o odległość
12 cze 15:17
anka: wlasnie mialam pisac
12 cze 15:18
12 cze 15:30
Godzio: narazie to kombinuje bo ten czas coś mi ujemny wychodzi
12 cze 15:31
Godzio: sprawdź treść zadania, nie jest tak że jeden płynie do portu a drugi z portu ?
bo tak to ta odległość rośnie
12 cze 15:36
anka:

O godzinie 13 statek B płynący na zachód ze stała prędkością 20km/h znajduje się w odległości
10km od portu, zaś statek A płynący na północ ze stałą prędkościa 40km/h znajduje się w
odległości od portu 6 razy większej niż statek B. O której godzinie odległość miedzystatkami
będzie najmniejsza?
12 cze 15:40
anka: powinnam od razu zamiescic rysunek
12 cze 15:41
anka: przepraszam
12 cze 15:41
Godzio: ... to teraz już wszystko jasne

zaraz napisze
12 cze 15:42
anka: dziekuje
12 cze 15:43
Godzio:

v = 20km/h
v
1 = 40km/h
s = v * t = 20t
s
1 = v
1 * t = 40t
d
2 = (10+s)
2 + (60 − s
1)
2
d
2 = (10 + 20t)
2 + (60 − 40t)
2
d
2 = 100 + 400t + 400t
2 + 3600 − 4800t + 1600t
2
d
2 = 1600t
2 − 4400t + 3700
d =
√2000t2 − 4400t + 3700
| | 4400 | | 11 | | 66 | |
tw = |
| = |
| = |
| = 1 h 6 min |
| | 4000 | | 10 | | 60 | |
13 : 00 + 1h 6min = 14 : 06
12 cze 15:50
anka: dzieki .wielkie raz jeszcze
12 cze 15:53
Godzio: a zrozumiałe wszystko ?
12 cze 15:54
anka: tak
12 cze 17:07
Kacpi: √2000t2 − 4400t + 3700
Można pominąć ten pierwioastek?
15 sty 18:11