calki oznaczone
elcia: całka oznaczona
od 0 do π z ∫cos x2
ile bedzie sie to rownac? za to x2 trzeba podstaawic zmienna t ?
12 cze 14:51
Jack: najpierw policz całkę nieoznaczoną z cosx2.Możesz to zrobić przed podstawienie, a możesz w
pamięci. Jesli przez podstawienie, to tak − niech x2=t.
Niech to co wyjdzie będzie równe F(x). Teraz policz F(π)−F(0).
12 cze 15:18
Amaz:
nie trzeba robić podstawienia, bo takie całki to się bez liczenia pamięta wynik. Ale jak chcesz
| | x | |
sama dojść do tego jaki jest wynik, to możesz wykonać podstawienie t= |
| |
| | 2 | |
12 cze 15:18
elcia: czyli sin x2
ale co z granicami calkowania, nie zmieniaja sie?
12 cze 15:22
Jack:
t=12x granice się zmienią oczywiście.
dt = 12dx
czyli ∫2cos t dt.
12 cze 15:24
elcia: nadal nie wiem jak to zrobic.... bo rysuje sobie ta "szubieniczke" czy jak to sie tam zwie i
wpisuje x, t, x to o i π a dla t jak wyliczam?
jaki wkoncu bedzie wynik?
12 cze 15:29
elcia: skad ta 2 ?
12 cze 15:31
Jack:
masz podstawienie t= 12 x
Teraz bierzesz granice całkowania (0 i π) i podstawiasz je zamiast "x". W ten sposób obliczasz
odpowiednik "t" po podstawieniu i wpisujesz je do całki.
12 cze 15:32
Jack:
dt = 12 x / * 2
2dt = dx
12 cze 15:32
Jack: aajć ..
t= 12x / *2
2dt = dx
12 cze 15:33
Jack:
dla x= 0 zgodnie z podstawieniem t=12x mamy t=12* 0 =0. Podobinie zrób dla x=π
12 cze 15:35
elcia: ale w ktorym momencie wtawiam te x? do ktorego wzoru?
12 cze 15:35
elcia: ahaa
12 cze 15:35
Jack:
juz jasne?
12 cze 15:37
elcia: czyli wynik ostateczny to 2sinx2 z podstawieniem od 0 do π2
12 cze 15:37
Jack:
tak
12 cze 15:38
elcia: tylko jeszcze nie wiem do konca po co mnozymy przez ta 2 i do czego to potrzebne
12 cze 15:39
elcia: aa juz wiem
12 cze 15:40
Jack: poczekaj, nie zauważyłem jednej rzeczy. Jak robisz podstawienie to powinnaś otrzymać coś
takiego:
∫0π/2 2cost dt = 2sin t |0π/2
Bez podstawienia było by tak:
∫0π cos (x/2) dx = 2sin (x/2) |0π
12 cze 15:44
elcia: czyli ktore dobre?
12 cze 15:48
Jack: oba

Zależy czy chcesz robić podstawienie, czy nie. W obu przypadkach dostaniesz taki sam
wynik.
12 cze 15:58
elcia: za to czerwone 2 tez wstawiamy x/2 ?
jak tak to raz wychodzi √2 a raz 2 ...
12 cze 16:00
elcia: za czerwone t podstawiam od razu z granic, ale dlaczegoo nie wracam do tych oznaczen
wczesniejszych...?
12 cze 16:02
Jack:
jesli wstawisz za czerwone t wyraz π/2 otrzymasz
2sin(π/2)−2sin (0)= 2*1 − 2*0 = 2
Jesli nie zdecydujesz się na podstawienie dostaniesz:
2sin(π/2) −2 sin(0) = 2
Przejrzyj swoje rachunki. Nie wracamy do podstawienia dlatego, że to nie miałoby sensu. Być
może mylą się całki oznaczone z nieoznaczonymi... Zmieniliśmy granice całkowania, więc liczymy
funkcję pierwotną i obliczamy wartości na granicach przedziału dla zmiennej którą
określiliśmy!.
12 cze 16:29