optymalizacja
anka: O godzinie 13 statek B płynący na zachód ze stała prędkością 20km/h znajduje się w odległości
10km od portu, zaś statek A płynący na północ ze stałą prędkościa 40km/h znajduje się w
odległości od portu 6 razy większej niż statek B. O której godzinie odległość miedzystatkami
będzie najmniejsza?
12 cze 14:02
Mateusz: Oznaczmy sobie odpowiednio
s−port ma on wspołrzędne (0,0)
statek A w czasie t = 0 A(−10,0)
statek B rowniez w czasie t = 0 B(0,60)
Położenie statku A w czasie t A = (−10,−20*t,0)
Położenie statku B w czasie t (0,60+40t)
No i teraz obliczmy odległosc statków od siebie korzystając ze wzoru na odległosc dwóch punktów
od siebie i podstawmy wartosci wtedy otrzymuje
d = √(10+20t)2+(60+40t)2 no i dalej sprowadzasz to wyrazenie do najprostszej postaci
i wtedy zbadzasz kiedy ta funkcja ma wartosc najmniejszą z tym nie powinnas miec chyba
problemu nie wiem czy dzisiaj uczą jak to sie robi
12 cze 14:22
anka: nie wiem jak
12 cze 14:38