równanie okręgu
oluś: Napisz równanie okręgu o promieniu r=2 przechodzącego przez punkty A(−3,5) i B(−3,1).
12 cze 12:52
Eta:
o: ( x−a)
2+( y−b)
2= r
2 S(a,b) , r= 2
ISAI= ISBI=r= 2 to ISAI
2= ISBI
2= 4
A( −3, 5) B( −3, 1)
to:
( −3−a)
2+( 5−b)
2 = ( −3−a)
2+( 1−b)
2
25 −10b+b
2= 1−2b+b
2
−8b= −24
b= 3
podstawiając do równania I SAI
2= 4
( −3−a)
2 + (5−3)
2= 4
( 3+a)
2= 0
3+a= 0 =>
a= −3
S( −3, 3) i r=2
napisz teraz równanie tego okręgu
12 cze 13:14
oluś: dzięki
12 cze 13:20
Eta:
Podaję jeszcze prostszy sposób

IABI =
√(−3+3)2+ ( 5−1)2 =
√16= 4
czyli AB jest średnicą tego okręgu
zatem S jest środkiem odcinka AB
S( −3, 3) i r=2
12 cze 13:53
oluś: Ale mogę mieć punkty co nie leżą w linii prostej z okręgiem to wtedy lipa. Chyba lepiej nauczyć
się tego pierwszego rozwiązania
12 cze 14:35