justa: Brąz to stop miedzi z cyną.braz medialierski zawiera 5% cyny , brąz armatni zawiera
10%cyny , brąz dzwonowy 20% cyny .Ile brązu dzwonowego i ile medalierskiego należy ze
sobą stopić , aby otrzymać 600t brazu armatniego?
16 gru 15:52
stresik: Jeżeli:
x - waga brązu madialierskiego (5%)
y - waga brązu armatniego (600t 10%)
z - waga brązu dzwonowego (20%)
to otrzymujemy układ równań:
1. 20%x + 5%z =10%y
2. x + z = y
3. y = 600
po przekształceniu otrzymujemy równianie: 0,02x + 0,05(600-x)=600*0,1
czyli po uproszczeniu: x = 200t, a z=400t
17 gru 00:19
justa: Dzięki wielkie. mam nadziej że kiedyś i ja bede mogłą komuś pomóc.
17 gru 12:05