znalezc punkt
doda: Na prostej p: x1=2+t, x2=3 , w E2 znaleźć punkt , który przy przekształceniu afinicznym f:
y1=x1+2x2, y2=x1+1, przechodzi w punkt lezacy rowniez na prostej p.
12 cze 11:11
12 cze 11:15
doda: no wlasnie widzialam to ale niestety mam inna odpowiedz a ja nie rozumiem tych przeksztalcen
...
12 cze 11:18
Lucyna: ani ja a Basia już poszła
12 cze 11:24
doda: nikt nie umie

?
12 cze 11:56
Basia:
przecież to są zwykłe przekształcenia płaszczyzny
translację o wektor u=[u1,u2] opisujesz przecież w ten sam sposób
y1=x1+u1
y2=x2+u2
symetrię osiową względem OX1
y1=x1
y2= −x2
symetrię osiową względem OX2
y1= −x1
y2= x2
to też są przekształcenia afiniczne
Twoje punktowi A(x1,x2) przyporządkowuje A'(y1,y2)
y1 i y2 wyliczasz z podanych wzorów
przykład:
A(1,2) czyli x1=1 x2=2
y1=1+2*2=5
y2= 1+1=2
A'(5,2)
i tyle; żadnej innej wiedzy tajemnej w tym nie ma
12 cze 13:57
doda: mam y1=t+8 i y2=t+3 . i co dalej? ma wyjsc (−1,3)
12 cze 14:26
Basia:
nie wyjdzie, ta odpowiedź jest błędna, albo coś jest gdzieś źle przepisane
policz współrzędne obrazu punktu (−1,3)
to będzie (−1+2*3,−1+1)=(5,0)
ten obraz nie należy do prostej p
prosta ma równanie:
x1=t+2
x2=3
aby (t+8,t+3) do niej należał musi być t+3=3 czyli t=0
stąd mamy A'(8,3) i A(2,3)
13 cze 00:05