ekstrema lokalne
Pomoc: Proszę o pomoc w takim zadaniu:
f(x,y)=xln(x+y
2)
przynajmniej proszę o podanie punktów, bo wychodzi
| | x | |
f'x = ln(x+y2) + * |
| = 0 |
| | x+y2 | |
| | 2xy | |
f'y= |
| = 0 −−> tutaj szukam w x=0 v y=0 |
| | x+y2 | |
| | 1 | |
A(0,1) v B(0,−1) v C( |
| ,0) |
| | e | |
i czy to są już wszystkie możliwe punkty?
12 cze 10:51
ktoś: Pochodne źle wyliczyłeś.
12 cze 12:15
mea: f'x=ln(x+y2)
f'y=2y/(x+y2)
12 cze 12:20
Basia: pochodne są dobrze policzone meo
tak to są wszystkie możliwe punkty, ale nie koniec zadania
musisz policzyć
f''xx
f''xy
f''yx
f''yy
i zbadać wartość wyznacznika Hessego, w każdym z tych punktów
dla W<0 nie ma ekstremum
dla W=0 nie rozstrzygniemy
dla W>0 jest ekstremum; jeżeli fxx(x0,y0)>0 minimum, jeżeli fxx(x0,y0)<0 maksimum
12 cze 12:40
Pomoc: 
na pewno, zdaje mi się, że nie popełniłem błędu. Zapomniałeś, że w f'x trzeba skorzystać z
pochodnej iloczynu, a w f'y zapomniałeś o stałej x, która jest przed logarytmem
12 cze 12:41
Pomoc: Dzięki Baśka, wiem o tym tylko właśnie nie wiedziałem, czy są to wszystkie możliwe, bo z tego
| | x | |
równania ln(x+y2)+ |
| =0 trudno było by mi coś zrobić. Ale dziękuję za pomoc |
| | x+y2 | |
12 cze 12:42
Basia:
na pewno masz dobrze Pomoc
nie sprawdzałam tylko sama liczyłam, mam ten sam wynik
mea ma źle
12 cze 12:44
Basia:
oba muszą być spełnione, a z drugiego masz x=0 lub y=0
dla x=0
pierwsze ma postać
lny2=0 ⇒ y2=1 ⇒ y=1 lub y=−1
dla y=0
lnx+1=0
lnx=−1
x=e−1
na pewno tak liczyłeś;
innych możliwości nie ma, bo jeśli nawet pierwsze ma jeszcze jakieś inne rozwiązania
to nie są one rozwiązaniami drugiego
12 cze 12:49