matematykaszkolna.pl
ekstrema lokalne Pomoc: Proszę o pomoc w takim zadaniu: f(x,y)=xln(x+y2) przynajmniej proszę o podanie punktów, bo wychodzi
 x 
f'x = ln(x+y2) + *

= 0
 x+y2 
 2xy 
f'y=

= 0 −−> tutaj szukam w x=0 v y=0
 x+y2 
 1 
A(0,1) v B(0,−1) v C(

,0)
 e 
i czy to są już wszystkie możliwe punkty?
12 cze 10:51
ktoś: Pochodne źle wyliczyłeś.
12 cze 12:15
mea: f'x=ln(x+y2) f'y=2y/(x+y2)
12 cze 12:20
Basia: pochodne są dobrze policzone meo tak to są wszystkie możliwe punkty, ale nie koniec zadania musisz policzyć f''xx f''xy f''yx f''yy i zbadać wartość wyznacznika Hessego, w każdym z tych punktów dla W<0 nie ma ekstremum dla W=0 nie rozstrzygniemy dla W>0 jest ekstremum; jeżeli fxx(x0,y0)>0 minimum, jeżeli fxx(x0,y0)<0 maksimum
12 cze 12:40
Pomoc: na pewno, zdaje mi się, że nie popełniłem błędu. Zapomniałeś, że w f'x trzeba skorzystać z pochodnej iloczynu, a w f'y zapomniałeś o stałej x, która jest przed logarytmem
12 cze 12:41
Pomoc: Dzięki Baśka, wiem o tym tylko właśnie nie wiedziałem, czy są to wszystkie możliwe, bo z tego
 x 
równania ln(x+y2)+

=0 trudno było by mi coś zrobić. Ale dziękuję za pomoc emotka
 x+y2 
12 cze 12:42
Basia: na pewno masz dobrze Pomoc nie sprawdzałam tylko sama liczyłam, mam ten sam wynik mea ma źle
12 cze 12:44
Basia: oba muszą być spełnione, a z drugiego masz x=0 lub y=0 dla x=0 pierwsze ma postać lny2=0 ⇒ y2=1 ⇒ y=1 lub y=−1 dla y=0 lnx+1=0 lnx=−1 x=e−1 na pewno tak liczyłeś; innych możliwości nie ma, bo jeśli nawet pierwsze ma jeszcze jakieś inne rozwiązania to nie są one rozwiązaniami drugiego
12 cze 12:49