dzielenie
kuba: mam takie pytanko,moze niektorym wyda sie glupie ale trudno

... ile to jest x
4:2x ?
12 cze 10:50
Lucyna: | x4 | | x4−1 | | x3 | |
| {z własności działania na potęgach }= |
| = |
| |
| 2x | | 2 | | 2 | |
12 cze 10:52
kuba:
(x4−5x3+7x2−2x):(2x−3) =x2+x2+2x ? chyba cos mi wyszlo zle nie prawdaz?
12 cze 10:59
12 cze 11:01
kuba: hmmm....(x4−5x3+7x2−2x):(2x−3) = x3−x2−2x i r=4x
teraz wyszlo mi cos takiego...i to chyba taz nie jest dobrze...
12 cze 11:08
Lucyna: a jeśli dzielić to pisemnie:
(x4 − 5x3 + 7x2 − 2x ) : (2x−3) = 12x3 − 1,75x2 + 0,625x − 0,0625
−(x4 − 32x3)
____________________
= − 3,5x3 + 7x2 − 2x
−(− 3,5x3 + 5,25x2)
____________________
= 1,25x2 − 2x
−(1,25x2 − 1,875x)
__________________________
= −0,125x
−(0,125x + 0,1875)
__________________________________
= −0,1875
12 cze 11:09
kuba: yhym....dziekuje za pomoc ale to chyba nie dla mnie takie przyklady

nie rozmiem zbytnio
12 cze 11:13
Lucyna: można to też robić inaczej, ale to jest długi sposób i można się pomylić.
Jeżeli chcesz podzielić
(x4 − 5x3 + 7x2 − 2x) : (2x − 3) to otrzymasz w wyniku dzielenie wielomian 3−go stopnia
ax3 + bx2 + cx + d
teraz z równości wielomianów wyliczysz a,b,c,d, oczywiście jak wymnożysz prawą stronę i
uporządkujesz wyrazy.
x4 − 5x3 + 7x2 − 2x = (ax3 + bx2 + cx + d)(2x − 3)
12 cze 11:14
Lucyna: ale jakie masz konkretnie polecenie w tym zadaniu?
12 cze 11:14