WYZNACZ WSPOLCZYNNIKI LICZBOWE m i n wielomianow w(x) i p(x) tak aby byly rowne
wielomiany: w(x)=x3+mx2−(n+1)x+2
P(x)=(x−1)3+3
12 cze 10:18
Lucyna: rozpisz (x−1)3 + 3, czyli podnieś do potęgi. uporządkój i porównaj to co Ci wyjdzie
np: dwa wielomiany równe
P(x) = 3x2 − 5x + 7
Q(x) = mx2 − (2m−1)x + 2m +1
to wtedy i tylko wtedy gdy:
3 = m
−5 = −(2m−1)
7 = 2m+1
Wielomiany są równe gdy odpowiedni współczynniki przy odpowiednich potęgach są równe i wyraz
wolny jednego wielomianu jest taki sam jak wyraz wolny drugiego wielomianu. Spróbuj to zrobić
sam/a
12 cze 10:26
wielomiany: dzieki
12 cze 10:36
Lucyna: proszę
12 cze 10:36