Basia:
y
1= −2x
1−x
2−2
y
2= x
1−x
2−1 /*(−1)
y
1= −2x
1−x
2−2
−y
2= −x
1+x
2+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
1−y
2=−3x
1−1
−3x
1=y
1−y
2+1
| | y1−y2+1 | | −y1+y2−1 | |
x1 = − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
prosta przechodząca przez A(1,1) może mieć równanie
1.x
2=ax
1+b
lub
2. x
1=c
2. x
1=1
czyli jej obraz ma równanie
−y
1+y
2−1=3
−y
1+y
2=4
ta prosta nie przechodzi przez A(1,1) bo
−1+1=4
0=4
sprzeczność
1.
x
2=ax
1+b
1=a*1+b
b=1−a
x
2=ax
1+1−a
jej obraz ma równanie
| −y1−2y2−4 | | −y1+y2−1 | |
| =a* |
| +1−a /*3 |
| 3 | | 3 | |
−y
1−2y
2−4 = −a*y
1+a*y
2−a+3−3a
(a−1)y
1+(a−2)y
2=−4a+4
prosta ma przechodzić przez A(1,1)
(a−1)*1+(a−2)*1=−4a+4
a−1+a−2=−4a+4
6a = 7
a=
76
b=1−
76= −
16
czyli szukana prosta to
x
2 =
76x
1−
16 /*6
6x
2=7x
1−1
7x
1−6x
2−1=0
uprzedzam, że mogłam się pomylić w rachunkach
trzeba sprawdzić