Geometria
Yorgi: Czy okrąg o promieniu długości 3 i środku S = (2,1) ma punkty wspólne z prostą 4y−3x+8=0?
12 cze 09:31
doda: oblicz odleglosc punktu S od prostej i sprawdz czy jest wieksza od promienia. jesci tak to nie
ma punktow wspolnych, jezeli rownta 3 to ma jeden punkt wspolny a jezeli jest mniejsza to ma 2
punkty wspolne. wzor na odleglosc punku od prostej znasz..
12 cze 09:35
Lucyna: 
ładny sposób Doda, jakoś jeszcze nigdy nie robiłam w ten sposób zadania

bardzo mi
się podoba, coś świeżego

Ja obawiam sie, że zrobiłabym to rozwiązując układ równań

postaci:
(x−2)
2 + (y−1)
2 = 9
w otrzymanym równaniu kwadratowym policzyłabym Δ i jeśli Δ>0 to są dwa punkty, Δ=0 to jest
jeden punkt wspólny a Δ<0 oznacza że okrąg i prosta są rozłączne.
O ile w odpowiedzi nie trzeba podać tych punktów to sposób Dody jest rewelacyjny! Jeśli trzeba
podać te punkty, to niestety trzeba się pomęczyć moim sposobem
12 cze 09:51
doda: a dzieki dzieki
12 cze 09:59
Lucyna: nie ma za co, należy doceniać elegancję rozwiązań
12 cze 10:04