tekielka: W trójkącie długości boków są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego zaś kąty ciągu
arytmetycznego.Czy mamy doczynienia z trójkątem równobocznym?
16 gru 15:14
Basia:
trójkąt równoboczny na pewno spełnia warunki zadania
q=1, r=0
natomiast czy to musi być trójkat równoboczny na razie nie wiem, ale pomyslę
16 gru 15:40
tekielka: dzięki
16 gru 16:05
Basia:
to musi być trójkat równoboczny
a,b,c geometryczny to b=aq c=aq2
z tw.cosinusów mamy
c2=a2+b2-2abcosγ
a2q4=a2+aq2-2a2qcosy /:a2
q4=1+q2-2qcosγ
q4-q2+2qcosγ-1=0
wiemy je q=1 jest jednym z rozwiązań tego równania czyli wielomian
q4-q2+2qcosγ-1 dzieli się przez q-1
po wykonaniu dzielenia dostajemy q3+q2+2cosγ i resztę 2cosγ-1
czyli 2cosγ-1=0
czyli cosγ=1/2
czyli γ=π/3
γ=α+2r
α=γ-2r=π/3-2r
β=α+r=γ-r=π/3-r
α+β+γ=π
π/3-2r+π/3-r+π/3=π
π-3r=π
3r=0
r=0
czyli jedynym rozwiązaniem jest q=1 i r=0
a wtedy mamy trójkąt równoboczny
16 gru 16:54