Opisać okrąg na czworokącie .
xxx: Proszę czy mógłby ktoś z Was sprawdzić czy zadanie jest dobrze rozwiązane

?
Czy na czworokącie ABCD można opisać okrąg jeśli kąty A,B,C,D są w stosunku 3:4:5:6 .
Z TW α+γ=β+δ
α+β+γ+δ=360
0
3x+4x+5x+6x=360
0
18x=360
0/:18
x=20
0
α=60
0
β=80
0
γ=100
0
δ=120
0
Korzystając z twierdzenia stwierdzam że :
α+γ≠β+δ
Odpowiedź:
Na czworokącie ABCD nie da się opisać okręgu.
11 cze 23:15
armagedon: ale jeżeli masz taki czworokąt to wydaje mi sie ze kąt α lezy na przeciw kąta δ a wtedy ich
suma =180... nie?
11 cze 23:18
xxx:

jeśli sa tak kąty to nie może być tak jak Ty piszesz
11 cze 23:34
Basia:
xxx dobrze rozwiązał
jeżeli czworokąt nazywa się ABCD to
A leży na przeciw C
B leży na przeciw D
α leży na przeciw γ
β leży na przeciw δ
11 cze 23:36
Jack:
jesli są podane w takiej kolejności, to rozumiałbym to tak, że naprzeciw α leży γ itd.
11 cze 23:38
xxx: Basiu dziekuje
11 cze 23:39