przekształcenia afiniczne
armagedon: Dane jest przeksztalcenie afiniczne f:
y1=x1+x2
y2=x2+x3
y3=x1+x3
Znaleźć obras prostej q przechodzacej przez A(1,0,1) B(2,1,3)
11 cze 22:39
armagedon: juz zrobilam
11 cze 22:46
Basia:
nie bardzo rozumiem ten zapis
co mają oznaczać wykładniki przy iksach i igrekach ?
11 cze 22:48
armagedon: to są numery wspólrzędnych
11 cze 22:50
Basia:
no to chyba tak
y1=x1+x2
itd.
ale skoro już zrobiłeś, to w porządku
11 cze 22:53
armagedon: tak mialam w gimnazjum i liceum a na studiach mam tak jak napisalam . to nie jest błąd
11 cze 22:55
Basia:
a nie tak y(1) ?
11 cze 22:56
armagedon: nie. jest y1 itd
11 cze 22:59
Basia:
ha, niech i tak będzie, ale mi się nie podoba
przy przekształceniach afinicznych potęg nie ma, ale przy innych mogą być i co wtedy ?
11 cze 23:02
armagedon: wtedy jest (x
1)
2 
nie ja pisalam ta ksiazke tylko moj wykladowa takze pozostalo mi sie
tylko z tym pogodzic. a mam prosbe. majac to samo przekształcenie afiniczne napisac obraz
plaszczyzny 2x
1−x
2+x
3=0 . mozesz pisac y
1 mi bez roznicy
11 cze 23:09
Basia:
y
1=x
1+x
2
y
2=x
2+x
3 /*(−1)
y
3=x
1+x
3
y
1=x
1+x
2
−y
2= −x
2−x
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
1−y
2=x
1−x
3
y
3 =x
1+x
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y
1−y
2+y
3=2x
1
2y
1=y
1−y
2+y
3 + 2x
2
2x
2=y
1+y
2−y
3
y
3=x
1+x
3
2y
3=y
1−y
2+y
3+2x
3
2x
3= −y
1+y
2+y
3
podstaw to teraz do równania
2x
1−x
2+x
3=0
i tyle
11 cze 23:28
Basia:
zignoruj te [N[ to pomyłka
11 cze 23:29
armagedon: dzięki
11 cze 23:35