wzajemne polozenie okregow.
melania.: dla jakich wartosci parametru m (m∊R) okregi opisane rownaniami:
o1: (x−m)2 + (y+1)2 = 8
oraz o2: (x+1)2 + (y−m)2 = 2
sa zewnetrznie styczne? dla znalezionych wartosci parametrow wykonaj rysunek. oblicz
wspolrzedne punktu stycznosci A.
nie wiem jak policzyc punkt stycznosci A, parametr m wyszedl mi 2 lub −4.
11 cze 21:56
Lucyna: okręgi są styczne zewnętrznie kiedy odległości ich środków od siebie są równe sumie długości
promieni:
|O2O1| = r1 + r2
jak wyliczysz m podstaw za nie otrzymaną liczbę i rozwiąż układ równań złożony z tych dwóch
równań okręgów.
11 cze 22:03
Basia:
O1=(m,1)
r1=√8=2√2
O2=(1,m)
r2=√2
zapisz |O1O2| o przyrównaj do r1+r2
11 cze 22:13
Lucyna:

ach to dla m=2
r
1 = 2
√2
r
2 =
√2
Czyli punkt A dzieli odcinek O
1O
2 w stosunku 2:1
może tak pokombinuj coś graficznie zamiast układem równań
11 cze 22:24
Lucyna: Basia dałaś się mną zasugerować, ona obliczyła parametr... ma problem z wyznaczeniem punktu
styczności tych okręgów
11 cze 22:25
Basia:
m=2 lub m=−4 nie jest poprawną odpowiedzią
|O1O2|=√(1−m)2+)m−1)2 = √2(m−1)2 = √2*|m−1|
stąd
√2|m−1|=3√2
|m−1|=3
m−1=3 lub m−1=−3
m=4 lub m=−2
punkty styczności najłatwiej znaleźć posługując się wektorami
i korzystając z tego, że
AO2→=13O1O2→
są też inne sposoby, ale wymagają wielu obliczeń
11 cze 22:35
Basia:
sorry, Ty masz dobrze, źle sobie przepisałam te równania ( w obu −1, zamiast +1)
jeśli chodzi o punkt styczności to niczego nie zmienia
11 cze 23:59
Lucyna: na spokojnie sobie to narysowałam w zeszycie w kratkę, można ten punkt odczytać bezpośrednio z
rysunku

a jeśli koniecznie chcesz wyliczyć, to możesz zrobić to z tw. Talesa

także masz
przedstawione kilka opcji możesz wybrać, która Ci najbardziej odpowiada
12 cze 09:39
melania.: dzieki, bardzo mi pomoglyscie.
12 cze 18:09