Figury i przekształcenia
Łukasz: Trójkąt o wierzchołkach A = (2,7), B = (−1,−5), C = (2,O) przekształcono przez symetrię
względem punktu C. Znajdź współrzędne wierzchołków otrzymanego trójkąta A' B' C'.
11 cze 19:57
Basia:
środek symetrii jest zawsze środkiem odcinka AA', BB' itd.
czyli
z tego wyliczysz współrzędne A'
dla B' będzie tak samo
natomiast C'=C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można też przy pomocy wektorów
CA
→= −CA'
→
CB
→= −CB'
→
CC
→= −CC'
→
CC
→=0
→ ⇒ −CC'
=0
→ ⇒ CC'
→=0
→ ⇒ C=C'
11 cze 20:11
Basia: tam oczywiście ma być ya'
11 cze 20:12
Łukasz: Nie rozumiem zadania, gdyż nie było mnie na tej lekcji w szkole.
Co mam podstawić za X
a , następnie za Y
a proszę o przykład, resztę rozwiąże sam
Z góry dziękuje
12 cze 09:24
Basia:
A=(x
a,y
a)
B=(x
b,y
b)
C=(x
c,y
c)
tak oznaczamy (oczywiście nieobowiązkowo, bo można też inaczej) współrzędne punktów
bo C jest środkiem odcinka AA'
stąd
2+x
a'=4
x
a'=2
7+y
a'=0
y
a' = −7
A' =(2,−7)
analogicznie policz współrzędne punktu B'
C'=C
C' =(2,0)
12 cze 09:39
Łukasz: Dziękuje za pomoc Basiu
12 cze 09:46
Łukasz: B'=(5,5)
12 cze 10:11
Basia:
zgadza się; dobrze policzyłeś
12 cze 10:29
Łukasz:
12 cze 10:30
aa: αδ≤≥
17 kwi 20:43