Trygonometria
Samus: http://img824.imageshack.us/img824/8984/beztytuuw.png
Wydaje się, że zielona i żółta figura
mają różne pola. Ale przecież obie
figury zbudowane są z jednakowych
części, zatem ich pola są równe.
Wyjaśnij ten paradoks przy użyciu funkcji trygonometrycznych.
Za pomoc z góry dziękuję.
11 cze 19:03
Basia:
jednostka: kratka
mały zielony trójkąt na dole:
tgα=25
żółty trójkąt na górze:
tgβ=38
25=1640 ≠ 38=1540
te kąty nie są takie same i to co wygląda na przeciwprostokątną w zielonym trójkącie nie jest
odcinkiem, jest łamaną, ale różnica jest tak minimalna, że oko jej nie postrzega
11 cze 19:49
Basia:
można też porównać mały zielony na dole i zielony na górze
wyniki takie same tgα=25 i tgβ=38
a to już w sposób oczywisty dowodzi, że ta pozorna "przeciwprostokątna" nie jest odcinkiem
11 cze 19:54
Samus: Dziękuję bardzo
11 cze 20:00