studia
Basia: Szanowne Panie studentki
Jeżeli nie macie ochoty wykazać nawet odrobiny inicjatywy i opanować jakiegoś minimum wiedzy z
zakresu rachunku różniczkowego to proponowałabym jednak przede wszystkim zmienić kierunek
studiów, bo kompromitujecie drogie PANIE uczelnie, które dały Wam indeksy i szkoły, które dały
Wam świadectwa dojrzałości
11 cze 18:08
Amaz:
Zgadzam się, może jest to nieco brutalne, ale taka jest rzeczywistość, musicie pokazać, że Wam
zależy, a nie liczyć na to, że ktoś Wam pomoże albo uda się od kogoś ściągnąć. Mi też się nie
podoba ta moda na "chodzenie na łatwiznę".
11 cze 18:11
Amaz:
tzn pomóc Wam zawsze ktoś może, ale nie liczcie na to, że ktoś zrobi za Was całą robotę.
11 cze 18:12
Kejt: to nie tyczy się tylko studentów..
11 cze 18:13
Basia:
Masz rację Kejt, ale łatwiej mi zrozumieć ucznia gimnazjum lub szkoły średniej, chociaż
oczywiście nie popieram nieuctwa i lenistwa.
Do 18 roku życia obowiązek szkolny zmusza do chodzenia do szkoły.
Do studiowania nikt nikogo nie zmusza i nie wszystkie kierunki studiów wymagają dalszej
nauki matematyki.
11 cze 18:23
Basia:
Poniosło mnie, ale takiego podejścia do nauki na studiach już naprawdę nie można tolerować.
11 cze 18:42
Eta:
"święta prawda"

Przykład : "wyznacz elastyczność funkcji" ( zad. na dzisiejszym forum)
wystarczyło podstawić do wzoru, określić dziedzinę, policzyć pochodną
dla f(x) = x
√x
Czyż to, nie jest przykładem
lenistwa 

!
11 cze 20:54
Mateusz: Wystarczyło tez zajrzec do podręcznika do analizy matematycznej ja do dzis takowy posiadam z
czasow studiów
11 cze 20:57
Eta:
O to właśnie mi chodziło .... ( nawet służą do tego, np: Google
11 cze 21:00
Jack:
takiego lenistwa jest baaardzo wiele, a rozwiązywanie banalnych zadań przez niektórych z Nas
wcale przyczynia się do jego zwalczania...
11 cze 21:01
Eta:
Kogo masz na myśli z tych "niektórych" ? ..... ( zrozumiałam tę aluzję
11 cze 21:05
Basia:
I kompletnego braku wiedzy. Te dziewczyny chyba w ogóle nie miały pojęcia co to jest pochodna.
Niestety od czasu gdy rachunek różniczkowy "wyleciał" z programu szkoły średniej coraz częściej
spotykam się ze studentami, którzy nawet jako tako pochodne potrafią liczyć, ale w
rzeczywistości nie wiedzą co to jest. Oczywiście nie dotyczy to studentów matematyki, ale
już studentów informatyki owszem.
11 cze 21:06
Basia:
Eto nie obrażaj się
Wszyscy mamy ten grzech na sumieniu.
Chyba tylko
b. jest chlubnym wyjątkiem.
11 cze 21:08
Jack:
Tak, Eto, zgadłaś − choć wiem, że to i tak niczego nie zmieni.
11 cze 21:08
Kejt: "grzech" ciekawe sformułowanie..
11 cze 21:09
Jack:
Dokładnie,
Basiu − sam niekiedy nie wiem, gdzie wyznaczyć granicę, kiedy rozwiązać
zadanie, a kiedy tylko podpowiedzieć
11 cze 21:10
;p: a lejcie na to heh
11 cze 21:12
Eta:
Do
Jack
Niestety , ale nie zniechęcisz mnie tym "komentarzem" , by wyprowadzić się z forum!
Jesteś młodym człowiekiem i wiele jeszcze przed Tobą!
Pożyjesz, wiele zrozumiesz ... itd. itp.....
Póki co życzę Ci samych sukcesów!
11 cze 21:15
Basia:
No bo to jest grzech. Dydaktyczny.
Powinniśmy starać się doprowadzić wskazówkami do samodzielnego rozwiązania zadania, ale
jak delikwent nie potrafi policzyć a7 mając ciąg określony wzorem
an = 4n−3 i nie reaguje na podpowiedzi typu "podstaw za n liczbę 7" to co pozostaje ?
Mnie ręce opadają i w zależności od humoru (następny grzech − brak konsekwencji), albo
rozwiążę, albo zignoruję.
Czasami też te zadania są tak banalne, że każda podpowiedź jest już rozwiązaniem.
11 cze 21:19
Jack:
Oj nie chce być złośliwy,
Eto, ale czasem i doświadczenie życiowe nie prowadzi do
mądrości. Nie chce żebyś uciekała! Byłaś tu pierwsza

Tylko uważam, że czasem wystarczy dać
wskazówkę i nie bawić się w rozwiązywanie zadania.
11 cze 21:26
Amaz:
to jest bez stresowe wychowanie, brak bicia pasem przyczynia się do słabej matematycznej wiedzy
11 cze 22:32
Gustlik: Najbardziej winna jest tutaj reforma oświaty, a przede wszystkim gimnazja, które de facto
wydłużyły podstawówkę o rok zabrany szkole średniej, czyli to tak, jakby zrobić 9−klasową
podstawówkę, bo program gimnazjum to dawny program VI, VII i VIII klasy podstawówki. Natomiast
wyrzucenie rachunku różniczkowego i całkowego ze szkół średnich uważam za duży błąd, a
szczególnie na profilach mat−fiz, mat−inf i innych z rozszerzona matematyką powinien on być.
Potem są właśnie takie problemy na studiach. Ja kończyłem LO profil mat−fiz w 1988 roku i
miałem nie tylko pochodne i całki, ale także równania różniczkowe, liczby zespolone i szeregi.
Dzięki temu potem na politechnice nie miałem z tym problemów − I rok studiów to była dla mnie
powtórka materiału z LO. Osobiście byłby za tym, żeby przywrócić stary system oświaty, ale
chyba niestety tego nie zrobią.
12 cze 02:18
Eta:
Eee ...
Gustlik ..... to Ty
młodzik jesteś
12 cze 02:28
Eta:
Nie ma to, jak emerytki ! ... prawda
Basią ?
12 cze 02:31
Basia:
Oczywiście
Eto 
Oczy mi się już kleją.
Dobranoc
12 cze 02:43
b.: Skoro już się zebrało na takie plotki, to ciekaw jestem, jak i kiedy trafiliście na to forum.
No bo przecież nie szukaliście pomocy w rozwiązaniu zadania...
Ja np. o tym forum wiem, bo się z Kubą znam.
12 cze 18:34
Godzio:
Ja też jestem ciekaw

Ja np. trafiłem tu bo sam prosiłem o pomoc w kilku zadaniach w I LO a w 2 już sam pomagałem
12 cze 18:37
Jack: ja szukałem zadań na korki
12 cze 18:39
Amaz: a ja przyszedlem tutaj, bo na innym forum ktoś dał linka do tego forum
12 cze 18:42
xyz: przepraszam bardzo. a czy ktoś tutaj zmusza kogoś do rozwiązywania zadań. nie

jeżeli ktoś ma ochotę i chęć pomagać.. to to robi.
Basiu nie poradzisz nic na to. a pretensje mieć można i do jednych i do drugich. skoro
twierdzicie że prośba o pomoc na forum jest lenistwem to w takim razie po co to forum?!ludzie
12 cze 18:55
Jack:
prośba o pomoc w rozwiązaniu zadania typu "Rozwiąż: x+2=5" wynika z lenistwa. NIc na to nie
poradzisz. "Pomoc" a "rozwiązanie zadania" to często dwa różne tematy.
12 cze 19:02
xyz: a może niektórzy są aż tak ułomni

... przecież życie bywa okrutne
12 cze 19:05
Jack:
wtedy właśnie "pomoc" sprowadza się do "rozwiązania zadania"

Ale to na szczęście rzadkość.
Są tacy którzy na takie posty odpowiadają i nikt nie ma do nich pretensji.
12 cze 19:07
b.: xyz: mowa była o studentach −− jeśli niektórzy są tak ułomni, nie muszą studiować (lub
przynajmniej nie muszą studiować czegoś wymagającego matematyki), ot co.
ale wracam do pytania: Basia, Eta, robinka, Bogdan, Gustlik, inni pomagający: jak trafiliście
na to forum?
12 cze 19:51
Tomek.Noah:
Jeśli taki "ułomne" dziecko posługuje sie internetem i jego zap[isie to braku mozliwosc
rozwiazania rownania liniowego wynika z lenistwa ale to nie jest najgorsze bo z tego co widze
wszystko schodzi "na psy"
12 cze 19:51
AS:
Pozwólcie,że i ja dorzucę swoje trzy grosze.
80 % pytających robi to z lenistwa i wygodnictwa.Pisze dziewczę "właśnie wróciłam
ze szkoły i mam dla Was zadania do rozwiązania".Nawet nie zajrzała jakie to zadania,
nawet nie spróbowała rozwiązać,tylko zróbcie to za mnie.I cóż dalej − na wyścigi kto pierwszy
rozwiązuje.
Jeżeli to robi młoda osoba, to w pewnym stopniu mogę to zrozumieć,ale jak maturzysta
bądź student prosi o rozwiązanie elementarnego zadania to o czym tu mówić (pisać).
Jedyna rada.Nie ścigać się i nie litować się nad leniami,którzy najchętniej przysłaliby
zeszyt do wpisania rozwiązania.
Ograniczyć się do wskazówek naprowadzających,podawać fragmenty rozwiązań, resztę dokończ
lub podawać rozwiązania na innych danych.Zmusicie ich do liczenia a nie przepisywania.
Mam takie odczucia,że w dobrych intencjach wyrządzacie duża krzywdę młodzieży.
Powiększacie brak samodzielności,brak wiary w własne siły.Szereg zadań i problemów
można znaleźć w wcześniejszych postach tylko ich nikt nie szuka.
Łączę serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pomagających i tym co jej szukają.
AS
12 cze 20:11
Bogdan:
Odpowiadam na pytanie
b. − jak trafiliśmy na to forum?
Kiedyś ściągnąłem jakiś plik zawierający tekst dotyczący matematyki, w tekście tym znajdował
się link do tego forum i natychmiast wszedłem tutaj. Już w pierwszym dniu natknąłem się na
wpis, z którego treścią nie zgodziłem się, co wyraziłem uwagą skierowaną do autora wpisu.
Myślałem, że autorem wpisu, który mnie tak poruszył jest jakiś uczeń lub uczennica, byłem tu
pierwszy raz i żaden nick nic mi nie mówił. Okazało się, że podjąłem polemikę ze znaczącą
na tym forum osobą. Pozdrawiam serdecznie tę osobę, a także wszystkich, którym
popularyzowanie matematyki przynosi radość, a Tobie Jakubie należy się szczególne
podziękowanie za stworzenie tego miejsca
12 cze 23:03
morfepl: Ja osobiście trafiłem na to forum bo chciałem sobie coś przypomnieć z ostatnich lekcji i tak
zacząłem "pomagać". Szczerze mówiąc ja też ubolewam, że w szkole średniej nie uczy się
pochodnych ani całek. Niby to nic trudnego ale ministerstwo oświaty sprawia, że uczniowie z
roku na rok są coraz głupsi i nie ma co tego ukrywać. Skoro uczniowie sobie nie radzą to
zaczyna się im popuszczać pasa, a potem dochodzi do takich wybryków, że taki delikwent nie
potrafi rozwiązać prostego równania. Nie można też pominąć pewnej postawy nauczycieli w
gimnazjum, że wszystko traktują po macoszemu. Osobiście nie mogę narzekać (a wręcz powinienem
chwalić) moją nauczycielkę, która strasznie nas "piłowała" ale dzięki temu w pewien sposób
polubiłem matematykę bardziej. W technikach kładzie się lachę na to czy ktoś będzie umiał, tak
samo jest w niektórych liceach. Zdarza się też, że nauczyciel wychodzi z założenia, że uczeń
powinien to już umieć, i w sumie ma trochę racji. I oczywiście dzięki Jakub, że chciało Ci się
stworzyć coś takiego.
P.S mam nadzieję, że kiedyś dzięki tej stronie nauczę się (w końcu) trygonometrii, bo mam do
jej jakąś awersję
12 cze 23:35
Basia:
Witajcie !
Mnie forum pokazał pewien młody człowiek, który także z niego korzystał.
Tak się złożyło, że w pierwszej kolejności trafiłam na post z błędnym rozwiązaniem.
Uznałam, że trzeba sprostować i tak to się zaczęło.
Nie jest to jednak wyłącznie czysty przypadek.
Znam inne fora matematyczne i jakoś nie odczuwam zbyt wielkiej ochoty, żeby się w ich
działalność angażować.
Na tym forum panuje niepowtarzalna atmosfera, także dlatego, że wielu ludzi kontaktuje się
tu ze sobą "on line" i bardzo często po prostu rozmawia się z zainteresowanym o zadaniu i
sposobach jego rozwiązania. No z niektórymi niekoniecznie tylko o zadaniach.
@ xyz
Nie chodzi o zamieszczenie zadań na forum. Chodzi o to, że obie panie na wszelkie sugestie
dotyczące sposobu rozwiązania albo nie reagowały wcale (a były na forum obecne), albo
udzielały odpowiedzi w stylu "ja tego w ogóle nie rozumiem" czytaj: nie zamierzam samodzielnie
policzyć nawet prostej pochodnej.
A forum jest po to, żeby pomóc w rozwiązaniu, a nie po to, żeby dostarczać "gotowce".
13 cze 00:37
Gustlik: Ja trafiłem przypadkiem. Interesuję się matematyką i fizyką, udzielam korepetycji. Po prostu
szukając w Googlach zadań trafiłem na tę stronę. A ponieważ kieruję się zasadą pokazywania
prostych metod, zwłaszcza tych, ktorych nie pokazuje się w szkole, zacząłem pomagać.
13 cze 01:04
R.W.16l: Ja pamiętam, że na początku I. klasy liceum nie potrafiłem usunąć niewymierności chyba
√3−
√2+
√5, albo coś w te desenie; no bo, jak mogłem pomyśleć o tym, ze
√3 to a, a
√2−
√5 to b? No nic, trzeba by poznać moją sytuację, ba nawet sytuację całej mojej klasy w
stosunku z matematyczką, co robi (taki skrót) z zadania podpunkt a, a najtrudniejsze zostawia
nam do domu, nie tłumacząc tego...i kto nie ma to gała... ale nie ważne

ogólnie wpisałem w
google usuwanie niewymierności z mianownika i na którejś tam stronie było właśnie
matematyka.pisz.pl
Od razu w ulubione, bo super skumałem od razu; Potem wszedłem na forum, dałem parę zadań,
zobaczyłem, że niektóre zadania dodane przez innych są łatwe, to zrobiłem

i tak sobie
codziennie wchodzę na te usuwanie niewymierności z mianownika, klikam Forum i patrzę co tam
nowego, i czy coś umiem... czasem pomogę, czasem przez nieuwagę popełnię błąd, czasem się sam
spytam o coś w czyimś zadaniu... No i tak przeszedł jeden rok szkolny

już niedługo druga
klasa i jakieś ciągi, wielomiany, f.kwadratowe, logarytmy (haha − na tym forum zapamiętałem,
że log
ab=c, a
c=b

) itd.
13 cze 09:57