qwer: narysuj wykres funkcji (wystarczy do najprostszej postaci jakos dojsc

)
a) |x-2| * sgn(x+2)
b) x * sng(x-1) + x + |x+2| / x+2 * x
c) |x| -
√9-6x+x2
16 gru 09:09
Basia:
a)
1. sgn(x+2)=0 ⇔ x+2=0 ⇔ x=-2\
czyli dla x=-2 f(x)=0
2. sgn(x+2)=1 ⇔ x+2>0 ⇔ x>-2
czyli dla x>-2 f(x)=|x-2| czyli "kawałek" wykresu y=|x| przesunięty o 2 w prawo wzdłuż
osi OX
3. sgn(x+2)=-1 ⇔ x+2<0 ⇔ x<-2
czyli dla x<-2 f(x)=-|x-2| czyli "kawałek" wykresu y=|x| przesuniety o 2 w prawo
wzdłuż OX
i odbity symetrycznie względem OY
albo inaczej:
x<-2 ⇒ x-2<-2-2=-4<0 ⇒ |x-2|=-(x-2)
czyli f(x)=-(-(x-2))=x+2
b) podobnie
c) x2-6x+9=(x-3)2
czyli f(x)=|x|-|x-3|
i tu radziłabym rozważyć 4 przypadki i zapisać wzór funkcji
1. x≥0 i x-3≥0 ⇔ x≥3
f(x)=x-(x-3)=3
2. x≥0 i x-3<0 ⇔ x∈<0;3)
f(x)=x-[-(x-3)]=x+x-3=2x-3
itd.
16 gru 15:14