rozłóż wielomian na czynniki
simka: x5+3x4=2x3+3x2+x=
11 cze 17:17
Basia:
popraw; tam nie może być =2x3
11 cze 17:18
simka: jest tak na pewno,to zadanie z pracy
11 cze 17:20
Godzio: ale musi być + albo − bo tak to jest równanie a nie rozkład na czynniki
x5 + 3x4 +/− 2x3 + 3x2 + x
11 cze 17:25
Basia:
w zapisie wielomianu nie może być znaku równości, tam musi być + lub −
11 cze 17:25
simka: jejku...sorrki.Tam jest+
11 cze 17:26
Basia:
Godzio powalczysz z tym ?
Zdaje się, że to paskudztwo nie ma pierwiastków wymiernych
11 cze 17:28
Godzio:
ok
11 cze 17:28
Godzio:
x
5 + 3x
4 + 2x
3 + 3x
2 + x = x
5 + x
3 + 3x
4 + 3x
2 + x
3 + x =
x
3(x
2 + 1) + 3x
2(x
2 + 1) + x(x
2+1) = (x
2 + 1)(x
3 + 3x
2 + x) =
x(x
2+1)(x
2 + 3x + 1)
Δ = 9 − 4 = 5
| | −3 + √5 | | −3 − √5 | |
... = x(x2 + 1)(x − |
| )(x − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 − √5 | | 3 + √5 | |
x(x2 + 1)(x + |
| )(x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
11 cze 17:30
Basia:
ano nie ma (oczywiście poza zerem) czyli jedyne wyjście to pokombinować
x
5+3x
4+2x
3+3x
2+x =
x
5+3x
4+x
3+x
3+3x
2+x=
(x
5+3x
4+x
3)+(x
3+3x
2+x)=
x
3(x
2+3x+1)+x(x
2+3x+1)=
(x
2+3x+1)(x
3+x)=
(x
2+3x+1)x(x
2+1)=
x(x
2+1)(x
2+3x+1)
x
2+3x+1=0
Δ=3
2−4*1*1=9−4=5
√Δ=
√5
| | 3+√5 | | 3−√5 | |
x2+3x+1 = (x + |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
x
5+3x
4+2x
3+3x
2+x =
| | 3+√5 | | 3−√5 | |
x(x + |
| )(x+ |
| )(x2+1) |
| | 2 | | 2 | |
11 cze 17:34
Basia:
no to chyba mamy dobrze; wyniki nam się zgadzają
11 cze 17:34
simka: wielkie DZIĘKUJE.skąd Wy to wiecie
11 cze 17:34
Eta:
x( x
4+3x
3+2x
2+3x+1)=0
x(
x4+2x2+1 + 3x
3+3x)=0
x[(x
2+1)
2 +3x( x
2+1)]=0
x( x
2+1)( x
2+3x+1)=0
dalej tak jak podał
Godzio
11 cze 17:36
Basia:
w szkole nas nauczyli
11 cze 17:36
Godzio:
11 cze 17:37
simka: bardzo Wam dziekuje
11 cze 17:38
Eta:
Witaj
Basiu i
Godzio 
dodam, że w
porządnej szkole 

!
11 cze 17:38
Godzio:
Witaj
Eta 
Co prawda to prawda
11 cze 17:39
Eta:
11 cze 17:42
Eta:
11 cze 17:43
Basia:
Witaj Eto !
Trzeba jeszcze chcieć się czegoś nauczyć. Zobacz inne posty.
11 cze 17:51