rozwiaz niwerownosc
simka: −5x(x2−2x−1)>0
11 cze 17:09
Basia:
rozłóż najpierw
x2−2x−1
na czynniki liniowe
wiesz jak to zrobić ?
11 cze 17:15
mila: dla jakich x wynik byłby zero
−5x(x2−2x−1)=0
−5x=0
x=0
policz Δi pierwiastki
11 cze 17:17
simka: wlaśnie nie wiem nic
11 cze 17:19
mila: Basiu wiem,ze (a−b)2 ale Δ i pierwiastki trzeba umiec policzyc
11 cze 17:21
Basia:
rozwiąż równanie
x2−2x−1=0
a=1
b=−2
c=−1
policz Δ i pierwiastki
podaj wyniki
11 cze 17:22
Basia:
to nie jest (a−b)2; tylko Δ
11 cze 17:22
simka: mila a możesz policzyć Δ

prosze ja tego nie łapie
11 cze 17:22
Basia:
Δ=b2−4ac
podstaw i policz
11 cze 17:26
Godzio:
x
2 − 2x − 1
a = 1 b = −2 c = −1
Δ = b
2 − 4*a*c = (−2)
2 − 4 * 1 * (−1) = 4 + 4 = 8
| | −b − √Δ | |
x2 = |
| wylicz pierwiastki |
| | 2a | |
x
3 = 0
jeśli wyliczysz te pierwiastki to zaznacz je na osi i narysuj fale (zaczynając od dołu bo
−5x(...)>0)
i odczytaj rozwiązanie (tzn. przedziały w których funkcja jest na osią)
11 cze 17:28
mila: jednak ten upał mi szkodzi

Δ=b
2−4ac x
2−2x−1=0 przed x
2 nic nie ma czyli jest 1 a=1 b=−2 c=−1
Δ=4−4*1*(−1)=4−4=0
x
0=−b/2a
x
0=−(−2)/2
x
0=−1
Cos Ci to mówi?
11 cze 17:29
Godzio: heh
c =
−1 wiec
Δ = 4
+ 4
11 cze 17:32
simka: wyszło mi x1:−0.4 x2:2.4 nie wiem czy dobrze
11 cze 17:32
Godzio:
| | 2 + 2√2 | |
x1 = |
| = 1 + √2 ≈ 1,42 |
| | 2 | |
| | 2 − 2√2 | |
x2 = |
| = 1 − √2 ≈ −0,42 |
| | 2 | |
x
3 = 0
zaznacz na osi teraz i pociągnij fale od dołu
11 cze 17:34
mila: minus razy minus =+ 4−4*(−4)=4+4=8 czyli tak jak Godzio wyliczył
11 cze 17:34
mila: Wiem

dzisiaj mam taką łażnie ,ze w łazience woda po kafelkach spływa i podłoga mokra
11 cze 17:35
Godzio: No zgadzam się, piekielni dzisiaj gorąco
11 cze 17:36
mila: falę zawsze rysujesz od prawej strony jezeli przed x z najwyższa potęgą liczba jest dodatnia
to zaczynasz od góry a jeżeli jest liczba ujemna to od dołu.Przecinasz oś tam ,gdzie
zaznaczyłaś pierwiastki
11 cze 17:40
simka: dziekuje.Zyczę Wam miłego popołudnia.
11 cze 17:40
mila: 
dziękuję i wzajemnie
11 cze 17:42