ciągłość funkcji
karola: | | 2 | |
Zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie x0=1 f(x)= |
| dla x>1 i x+3 dla x≤1 |
| | x−1 | |
11 cze 17:00
Amaz:
ta funkcja nie jest ciągła w punkcie x0=1, mozna to sprawdzić chociażby rysując wykres, lub z
definicji ciągłości funkcji w punkcie
11 cze 17:04
Basia:
f(1)=1+3=4
lim
x→1+ f(x) = lim
x→1+ (x+3)=4
| | 2 | |
limx→1− f(x) = limx→1− |
| |
| | x−1 | |
x → 1
− ⇒ x<1 ⇒
x−1 →0 i x−1<0 ⇒
lim
x→1+ f(x) ≠ lim
x→1− f(x)
czyli
lim
x→1 f(x) nie istnieje
czyli
f(x) nie jest ciągła w punkcie x
0=1
11 cze 17:04