Symarie -- konsrukcje--dwusieczne kąta
Limonka:) Pomocy: W trójkącie rownoramiennym ABC o podst. AB ką między ramionami ma miarę 40 stopni, a dwusieczne
kątów przy podst przecinają się w punkcie . Oblicz miarę kąa ADB
11 cze 16:44
Basia:
jakie miary mają kąty przy podstawie, skoro trójkąt jest równoramienny ?
jaką miarę mają w takim razie kąty BAD i ABD ?
i jaka jest suma kątów w trójkącie ADB ?
11 cze 16:50
Limonka:) Pomocy: tak ale chodzi o to ze to ma byc konsrukcja i ja nie wiem jak o za bardzo narysowac

11 cze 16:57
Amaz:
jak się na lekcji nie uważa, to tak potem jest
11 cze 17:00
Limonka:) Pomocy: wiesz to takze zalezy od nauczyciela
11 cze 17:05
Basia:
jaka konstrukcja ?
polecenie jest wyraźne: Oblicz miarę kąta ADB
żadna konstrukcja nie ma tu nic do rzeczy
11 cze 17:07
mila: limonka każdy trójkąt ma 1800 a trójkąt równoramienny ma dwa kąty równe to po ile stopni
mają kąty przy podstawie
11 cze 17:12
mila: zrób sobie taki orientacyjny rysunek dwusieczna dzieli kąt na połowe
11 cze 17:14
Amaz:
Skoro nauczyciel zadał takie zadanie, to musiał pokazać, jak się konstruuje dwusieczną kąta

Niestety przez internet trudno jest wytłumaczyć kroki takiej konstrukcji, mimo iż nie jest ona
trudna.
11 cze 17:32
mila: Ona ma tylko policzyc .Limonka jak idzie ?
11 cze 17:45
Limonka:) Pomocy: nie tylko policzyc policzyc to jeszcze ale narysowac no wymagania nauczyciela
11 cze 17:47
mila: Ale najpierw musisz wiedziec jakie kąty są przy podstawie.Wiesz?
11 cze 17:49
mila: Z treści zadania wynika,ze masz policzyś .Przeczytaj co napisałam o trójkącie i powiedz po ile
stopni mają katy przy podstawie.
11 cze 17:57
Limonka:) Pomocy: 70 stopni tak?
11 cze 17:58
mila: Tak.Narysuj trójkąt równoramienny kątomierzem przy podstawie zrób katy po 70 stopni.Póżniej
podziel je na połowy(350) rysując linie−dwusieczne ,aż sie przetną w punkcie D
11 cze 18:01
mila: Otrzymasz trójkąt równoramienny ,który będzie miał dwa kąty po 350 czyli kąt którego szukasz
będzie miał ....
11 cze 18:03
Amaz:
masz świetne rady mila
11 cze 18:03
Limonka:) Pomocy: 110 stopni dziekuje ślicznie
11 cze 18:05
mila: Ale trzeba jeszcze napisac obliczenia
1800−40=1400
α+β=1400 α=β 140:2=70 α=700 β=700
α/2=70/2=350
β/2=700=350
kąt AdB=1800−350−350=1100
zaznacz katy pamiętaj ,ze βjest naprzeciwko boku B a kątα na
przeciwko boku A
11 cze 18:27