rozloz wielomian na czynniki
wielomiany: w(x)=x3(2x+5)−2x−5
11 cze 16:41
Basia:
x3(2x+5)−2x−5=
x3(2x+5)−(2x+5) =
(2x+5)(x3−1)=
(2x+5)(x−1)(x2+x+1)
ostatni czynnik już nie jest rozkładalny
11 cze 16:43
mila: sprawdz wszystkie dzielnki 5 −1,1,−5,5 podstawiaj za x i sprawdz kiedy wynik=0
znajdziesz pierwiastek ,pózniej podziel wielomian prze x−p
11 cze 16:46
Basia:
a po co to tak komplikować ?
11 cze 16:47
mila: bo to sprawdzony sposób..nie kazdy widzi jak można pogrupowac czy jakie wzory skróconego
mnożenia zastosowac
11 cze 16:51
Basia:
przecież nie tam gdzie jest to absolutnie oczywiste
11 cze 16:56
mila: Basiu dla Ciebie na pewno tak .Ale ,gdyby dla niej było takie oczywiste to nie prosiłaby o
pomoc
11 cze 16:58
Basia:
to chłopak, dlatego wyraźnie pokazuję, że trzeba tylko − wyłączyć przed nawias
11 cze 17:00
wielomiany: dziewczyny oby dwa sposoby sa dobre

sprawdzilem sobie oby dwa i mysle ze juz łapie o co w tym
chodzi
11 cze 17:04
mila: 
no patrz a ja przeczytałam maturzystka .Ten upał mnie dobija.Masz rację.
11 cze 17:04
wielomiany:
11 cze 17:06