zadanie z tekstem
***maturzystka****: Rowerzysta w ciągu pierwszej godziny przejechał 19 km a w ciągu każdej
następnej godziny odcinek o 0,8 krótszy od poprzedniego. Wiedząc,
że w ciągu następnej godziny przejechał 15 km, oblicz:
a)ile godzin jechał rowerzysta
b) długość drogi, jaką pokonał rowerzysta
11 cze 16:30
Basia:
poprawka do treści: w ciągu ostatniej godziny przejechał 15 km
11 cze 16:38
Basia:
masz tu ciąg arytmetyczny
a1=19
r=0,8
ad.a
an=15
an = a1+(n−1)*r
a1+(n−1)*r=15
podstaw dane i wylicz n czyli liczbę godzin
ad.b
musisz policzyć Sn dla n wyliczonego w (a)
11 cze 16:40
***maturzystka****: ale mi n wychodzi minusowy −4 to odbrze?
11 cze 16:52
***maturzystka****: a r nie powinno być − 0,8?
11 cze 16:53
Basia:
powinno oczywiście; minus mi uciekł; dlatego n wyszło ujemne co jest rzecz jasna niemożliwe
11 cze 16:58
***maturzystka****: dzięki bardzo
11 cze 17:04