qwer: zbadaj monotonicznosc x2 + 4> -7 Df: (-nieskonczonosc , -2)
16 gru 09:01
adm: x2+11>0
Dane, które nalezy zgromadzić do określenia:
1. szukam wierzchołka paraboli
Δ=-4*11=-44
W(p,q)⇔W(0,11)
2. Współczynnik a przy najwyższej potędze (1>0) a>0
3. Określam monotoniczność:
f. malejąca: x∈(-∞, -2)
W podanej dziedzinie zawiera się tylko ta część paraboli
zgadza się?
16 gru 09:40
qwer: pewnie tak a nie ma innego sposobu z liczeniem f(x1) - f(x2)?
bo tego sposobu troche nie rozumiem i nie umial bym w podobnym zadaniu sam dojsc do
okreslenia monotonicznosci
16 gru 09:46
Basia:
jest
x1<x2
f(x)=x2+11
f(x1)=x12+11
f(x2)=x22+11
f(x1)-f(x2)=x12-x22=(x1-x2)(x1+x2)
x1-x2<0
ale przy badaniu znaku x1+x2 trzeba rozważać różne przypadki i to się kompletnie nie
opłaca
16 gru 17:29
adm: oj qwer określenie monotoniczności nie jest trudne. Spróbuję Ci to dokładniej
wytłumaczyć. Zastanówmy się najpierw o co tak na prawdę chodzi gdy polecenie mówi
"określ monotoniczność funkcji". Otórz masz wtedy podać przedział(y) w którym/ych
funkcja rośnie (tzn. wraz ze wzrostem argumentów- x-ów wartości funkcji, czyli y-greki
rosną np. dla x1=1 y=1, x2=2 x3=3 x1<x2<x3, y(1)<y(2)<y(3)).
Wytłumaczę Ci jak to wykonać na przykładnie funkcji kwadratowej.
1. Narysuj wykres podanej funkcji, żeby otrzymać choć mikro rysunek poglądowy musisz
zobaczyć czy współczynnik a przy x2 jest większy czy mniejszy od zera. Jeśli a>0 to
parabola wygląda tak: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Parabola.svg/400px-Parabola.svg.png
jeśli a<0 to wygląda tak: http://www.devmaster.net/articles/fast-sine-cosine/parabola.gif
2. Oblicz współrzędne
wierzchołka paraboli ze wzoru: W(p,q) gdzie p=-b/2a q=-Δ/4a i zaznacz sobie ten
wierzchołek na Twoim rysunku poglądowym
3. Określ monotoniczność.
jeśli a>0⇒f malejąca(-∞,p) f rosnąca (p,∞)
jeśli a<0 to f rosnąca(-∞,p)f malejąca(p,∞)
A zapamiętać możesz sobie tylko ten trzeci punkt, przepis szybki i w przypadku funkcji
kwadratowej zawsze tak jest.
jasne? czegoś jeszcze nie rozumiesz?
16 gru 18:03