trapez równoramienny
***maturzystka****: W dany trapez równoramienny można wpisać koło. Wiedząc, żę pole tego trapezu wynosi 20 cm2 a
jego obwód jest równy 20 cm. Oblicz długość wysokości trapezu.
11 cze 16:20
mila: jezeli na kole można opisać trapez to sumy przeciwległych boków są równe
czyli a+b =2c a.b− podstawy c − ramiona
11 cze 16:24
Basia:
w czworokącie opisanym na okręgu sumy długości przeciwległych boków są równe
stąd:
a+b=c+c
a+b=2c
Ob.=a+b+2c = 2c+2c=4c = 20
z tego wylicz
c
a+b=c
z tego wylicz
h
11 cze 16:25
***maturzystka****: super dzięki
11 cze 16:31
***maturzystka****: tylko tam powinno być chyba a+b=2c nie?
11 cze 16:31
mila: albo a+b+c+c=20 a+b=2c
a+b+a+b=20
2a+2b=20 /:2
a+b=10 a=10−b
p=a+b2*h
20=10−b+b2*h
20=5*h
11 cze 16:36
Basia: tak oczywiście 2c; jak wyżej i stąd
c*h=20
11 cze 16:36