oblicz dla jakich wartosci m wielomian .... jest podzielny przez dwumian x+3
wielomiany: W(x)= 3mx3−4x2+mx−2
11 cze 16:12
Basia:
wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−a ⇔ W(a)=0
x+3 = x−(−3)
czyli a= −3 czyli W(−3)=0
liczysz W(−3) jak w poprzednich przykładach i przyrównujesz do 0
11 cze 16:15
mila: jezeli wielomian jest podzielny przez dwumian x−p to wtedy p jest pierwiastkiem a dla
pierwiastka wielomian =0
czyli tutaj pierwiastkiem jest x=3
podstaw za x cyfrę 3 a za W(x) podstaw 0
11 cze 16:15
mila: Ale byk oczywiscie x= −3
11 cze 16:17
wielomiany: wyszlo mi w(−3)=3m−3m−24=0 dobrze tak?
11 cze 16:21
Basia:
chyba nie
W(−3) = 3m*(−3)3 − 4*(−3)2+m*(−3)−2=
3m*(−27)−4*9−3m−2=
−81m−36−3m−2=
−84m−38
rozumiesz teraz jak to się liczy ?
postaraj się sprawdzić gdzie masz błąd
11 cze 16:29
wielomiany: nooo tak, nie wymnozylem przez to przed nawiasami,juz teraz wiem co nie tak....dobrze ze sa
takie fora i tacy ludzie dobrzy

dziekuje za pomoc
11 cze 16:34
Basia:
11 cze 16:35