wyznacz wspolczynniki liczbowe m i n wielomianu W(x) wiedzac ze
wielomiany: w(x)= x3+ mx2 +nx−5 i F(−1)=1
F(2)=13
11 cze 15:41
Basia:
spróbuj sam (sama)
zapisz W(−1) podstawiając we wzorze wielomianu za x liczbę −1, przyrównaj wynik do 1
zapisz W(2) podstawiając we wzorze wielomianu za x liczbę 2, przyrównaj wynik do 13
rozwiąż układ równań
jeżeli gdzieś utkniesz pytaj
11 cze 15:44
mila: Robisz układ równan Do pierwszego podstawiasz za −1 a f(x) czyli y=1 do drugiego za x
podstawiasz 2 a za y podstawiasz 13 napisz
11 cze 15:46
wielomiany: wyszlo mi ze w(−1)= 1m+1n−4 a w(2)= 3+4m+2n i czy to o to chodzi? bo wielomianow to ja
zupelnie nie pojmuje
11 cze 15:54
Basia:
coś nie tak
W(−1)=(−1)3+m(−1)2+n*(−1)−5 =
−1+m−n−5 = m−n−6
W(2) masz dobrze
no to teraz wiemy, że
W(−1)=1 czyli m−n−6=1
W(2)=13 czyli 3+4m+2n=13
a to już jest układ równań do rozwiązania
spróbuj skończyć
11 cze 15:58
wielomiany: dzieki bardzo juz zaczynam rozumiec
11 cze 16:04