2 zadanka
ijahman: witam

potrzebuje odpowiedzi na nastepujace zadania,prosilbym rowniez o wzory

1.oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych 3 cyfrowych wiekszych od 550 i mniejszych od 700
2.oblicz ile uzyskamy po roku z 6000zł zlozonych na lokacie oprocent. w wysokosci 8%. Przy
kapitalizacji rocznej oraz kwartalnej
Dziekuje za pomoc
11 cze 14:00
b.: ad 1. zob
1428
ad 2. zob
292, i zadania+rozwiazania ktore tam sa
11 cze 14:36
robinka: Zadanie 1. podziel na dwie grupy
od 550 do 599
oraz 600 do 699
policz ile rozwiązań albo skorzystaj z kombinatoryki
11 cze 14:48
Eta:
1/ 551, 552, 553, ....... , 699
tworzą ciąg arytm. a
1= 551 , r= 1 a
n=699
to ilość ich jest: n= 699−551 +1=
149
| | a1+an | | 551+699 | |
Sn= |
| *n= |
| *149=............ |
| | 2 | | 2 | |
11 cze 15:12
robinka: Ety sposób jest prostszy
11 cze 15:15