matma
kinguś: nierówności rozwiąż nierówność pomocy w tych zadaniach
a)(x−1)(x−2)(x−3)≤0
b)(x+1)(−3x−3)≥ 0
c)(1−2x)(x−3)(3x−5)≤0
d)(1−3x) (x+1)(2x−3)(x+3)≤0
i niech to ktoś dokładnie opisze jak to robił
11 cze 11:38
11 cze 11:51
morfepl:

a)
x−1=0 x
1=1
x−2=0 x
2=2
x−3=0 x
3=3
jako, że współczynniki przy x w nawiasie są dodatnie to wykres rysuję od góry
x∊<−
∞,1> ∪ <2,3>
to naprawdę nie jest takie trudne, według wzoru dasz rade
11 cze 12:02
robinka: masz malutki bład
x∊(−∞,1> ∪ <2,3>
11 cze 12:05
robinka:

b)(x+1)(−3x−3)≥ 0
x+1=0 >> x=−1
−3x−3=0 >> −3x=3 >> x=−1
x∊{−1}
11 cze 12:09
morfepl: cóż bywa
11 cze 12:11
robinka: c)(1−2x)(x−3)(3x−5)≤0
1−2x=0 > x=0,5
x−3=0 >> x=3
spróbuj narysować rysunek do tego zadania
11 cze 12:32
kinguś: | | 5 | |
skąd się wzięło te |
| i 0,5 proszę wytłumacz |
| | 3 | |
11 cze 12:39
robinka: −2x=−1 / : :−2
3x−5=0 /+5
3x=5 /:3
jasne ?
11 cze 12:41
kinguś: tak dzięki.
11 cze 12:43
robinka: zaznacz na osi i narysuj łamana przechodząca przez te punkty zacznij rysować od prawej strony
od dołu i odczytaj rozwiązanie.
11 cze 12:48
robinka:

a=0,5
c=3
rozumiesz ?
11 cze 13:04
robinka:

d)(1−3x) (x+1)(2x−3)(x+3)≤0
1−3x=0
x+1=0
x=−1 >b
2x−3=0
2x=3 /:2
x=1,5 >c
x+3=0
x=−3 >d
| | 1 | |
x∊(−∞,−3>∪<−1, |
| >∪<1,5;∞) |
| | 3 | |
11 cze 13:09