zadania
marlenka: rozwiąż równanie
x3−2x2+4x−8=0
5x3−2x2+15x−6=0
proszę o dokładne rozwiązanie tych zadań i szybciutko
11 cze 11:13
robinka: a)
x
2(x−2)+4(x−2)=0
(x−2)(x
2+4)=0
dokończ sama

b)
x
2(5x−2)+3(5x−2)=
(5x−2)(x
2+3)=0
dokończ sama
11 cze 11:19
robinka: W tym zadaniu grupujesz wyrazy ( to jest wyciąganie czynnika przez nawias w wielomianach), w
sumie już masz pogrupowane, następnie wyciągasz x oraz cyfry przed nawias
x
2(x−2)+4(x−2)=0
(x−2)(x
2+4)=0
x−2=0 v x
2+4=0
x=2 v x
2=−4 x
2≥0
czyli
x=2
x
2(5x−2)+3(5x−2)=0
(5x−2)(x
2+3)=0
5x−2=0 v x
2+3=0
11 cze 11:45
b.: ,,proszę o dokładne rozwiązanie tych zadań i szybciutko ''
hmm czy to juz nie przesada?
11 cze 14:34
Basia:
Witaj b !
Było już i takie sformułowanie "dokładne rozwiązanie proszę".
Nieuchronnie skojarzyło mi się z "Kelner, piwo proszę" .
Skomentowałam, ale..............
11 cze 15:54
b.: dokladne jeszcze pol biedy, ale tu jest jeszcze dodatkowo ,,szybciutko'', to cos raczej jak
,,kelner, piwo prosze, szybciutko!''

a mimo to sie robinka zlitowala
11 cze 17:34
Eta:
Witam
Basiu i
b 
A może macie

? ........ na taki upał ( 34
oC) w sam raz by się przydało!
11 cze 17:42