wykaż
kaśka: Wykaż, że liczba 2+ 22 + 23+...+222 jest podzielna przez 3, w nastepujący sposób:
2+ 22 + 23+...+222 = 2 * (1+2) + 23 *(1+2)+25 *(1+2)+...+221 *(1+2) = 3 * (2+
23 + 25+...+221). Zatem podana liczba jest iloczynem dwóch liczb naturalnych, z
których jedna jest równa 3, więc jest podzielna przez 3. W podobny sposób uzasadnij, że liczba
5+ 52 + 53+...+550 jest podzielna przez:
a) 6
b) 7
11 cze 10:12
b.: a) niemal identycznie robisz, sprobuj (zamiast 21+22+... masz 51+52+...)
11 cze 10:20
b.: natomiast b) jest nieprawdziwe, ta liczba nie jest podzielna przez 7
11 cze 10:23
kaśka: ale też mnoże przez (1+2) czy (1+4) nie kumam tego zbytnio
11 cze 10:25
b.: no a skad sie tam wzielo 1+2? stad, ze wylaczasz jakas potege 2 przed nawias, np.
2+22 = 2+4 = 2(1+2)
no to jak bedzie z tymi piatkami?
11 cze 11:09
kaśka: 5+52=5+10=5(1+2)
czyli to ma tak być?
5+52+53+...+550= 5 * (1+2) + 53 *(1+2) + ... 549 *(1+2) = i co dalej co mam
wyłaczyć przed nawias?
11 cze 11:30
b.: ale 52=5*5, czyli 5+52 = 5(1+.... )
(dokoncz)
11 cze 14:39
m: 717+716+715−1 wykaż że ta liczba jest podzielna przez 10
11 cze 19:17
ICSP: 717 + 716 + 7!5 −1 = 715(49 + 7 + 1) − 1 = 717 * 57 − 1
teraz zauważam że
71 = 7
72 = 49
73 = 343
74 = 2401
75 = 16807
76 = ....9
77 = ....3
.
.
717 = ...3
717 * 57 = .........1 odejmując 1 dostaję na ostatnim miejscu 0 więć liczba jest podzielna
przez 10
11 cze 19:22
m: a jakoś prościej można to wytłumaczyc bo napradę nie ogarniam

ładnie proszę
11 cze 19:38
m:
11 cze 19:51
PW: Pokazał ICSP, że wyników mnożenia liczby 7 przez siebie nie jest znowu tak dużo (jeśli
patrzymy tylko na ostatnią cyfrę wyniku) − ostatnie cyfry powtarzają się cyklicznie − 7, 9,
3, 1 − i od nowa: 7, 9, 3, 1. No to jeśli czynników jest 17, to ostatnią cyfrą wyniku mnożenia
jest ...
Prościej już nie można (nie chciał Cię straszyć kongruencjami).
11 cze 20:40
ICSP: ajć zamiast 15 napisałem 17
11 cze 20:41