ciąg arytmetyczny
kamil: Liczby 55,51,47 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego (an):
a) oblicz szesnasty wyraz ciągu (an)
b) podaj wzór na n−ty wyraz ciągu (an)
c) oblicz sumę dwunastu początkowych wyrazów ciągu (an)
11 cze 09:45
b.: troche tu za malo danych, czy te liczby sa poczatkowymi wyrazami ciagu?
11 cze 10:24
kamil: tak
11 cze 10:26
b.: 267 <−− bardzo podobne zadanie
11 cze 11:08
robinka: a)
r=51−55=−4
a
16=a
1+(n−1)r
a
1=55
oblicz
b)
a
n=a
1+(n−1)(−4)
wstaw i dokończ
c)
a
12=a
1+11r
oblicz i wstaw do sumy

powodzonka
11 cze 11:24