poprosze o szybka pomoc
Jolciaa: Dany jest ciąg o wzorze ogolnym An =n2 − 2n − 3
a)oblicz a1 a2 a7
b)wyznacz miejsce zerowe ciagu (An)
c)ktory wyraz ciagy(an)jest rowny 12?
d) ktore wyrazy viagu (an) s mniejsze od 5?
11 cze 08:36
Basia:
ad.a
podstaw pod n odpowiednie wartości
a1 = 12−2*1−3=1−2−3=−4
pozostałe tak samo
ad.b
rozwiąż równanie
n2−2n−3=0
pamiętaj, że n∊N+
ad.c
rozwiąż równanie
n2−2n−3=12
pamiętaj, że n∊N+
ad.d
rozwiąż nierówność
n2−2n−3<5
pamiętaj, że n∊N+
11 cze 08:43
Jolciaa: Basiu a moglabys mi to rozwiazac calkowicie bo ja jestem po chorobie i calkowicie tych ciagow
nie rozumiem a musze zrobic ta p.domowoa
11 cze 08:46
Basia:
a jak przerabialiście rozwiązywanie równań i nierówności kwadratowych też chorowałaś ?
a jak przerabialiście obliczanie wartości wyrażeń dla podanej wartości zmiennej też chorowałaś
?
nic więcej tam nie jest potrzebne
zacznij rozwiązywać, pomogę, ale zadawaj konkretne pytania i próbuj coś zrobić sama
inaczej nigdy się nie nauczysz
11 cze 08:52
Jolciaa: noo chorowalam od poczatku jak zaczeli sie zajmowac ciagami wiec kompletnie nic nie mam w
zeszycie co dotyczy ciagow tylko ta prac domowa mi zaala pani zebym na koniec roku wysla z
jaka 2 wiec bylabym Ci wdzieczna jakbys miala chec mi pomoc
11 cze 08:56
Basia:
to co tam trzeba zrobić nie wymaga żadnej wiedzy o ciągach
ad.a
oblicz a2 i a7
czyli wartość wyrażenia n2−2n−3 dla n=2 i n=7
ad.b ,c,d
rozwiąż równanie i nierówność kwadratową
tak jakby tam było x, a nie n
weź się do pracy
11 cze 09:07