matematykaszkolna.pl
poprosze o szybka pomoc Jolciaa: Dany jest ciąg o wzorze ogolnym An =n2 − 2n − 3 a)oblicz a1 a2 a7 b)wyznacz miejsce zerowe ciagu (An) c)ktory wyraz ciagy(an)jest rowny 12? d) ktore wyrazy viagu (an) s mniejsze od 5?
11 cze 08:36
Basia: ad.a podstaw pod n odpowiednie wartości a1 = 12−2*1−3=1−2−3=−4 pozostałe tak samo ad.b rozwiąż równanie n2−2n−3=0 pamiętaj, że n∊N+ ad.c rozwiąż równanie n2−2n−3=12 pamiętaj, że n∊N+ ad.d rozwiąż nierówność n2−2n−3<5 pamiętaj, że n∊N+
11 cze 08:43
Jolciaa: Basiu a moglabys mi to rozwiazac calkowicie bo ja jestem po chorobie i calkowicie tych ciagow nie rozumiem a musze zrobic ta p.domowoa
11 cze 08:46
Basia: a jak przerabialiście rozwiązywanie równań i nierówności kwadratowych też chorowałaś ? a jak przerabialiście obliczanie wartości wyrażeń dla podanej wartości zmiennej też chorowałaś ? nic więcej tam nie jest potrzebne zacznij rozwiązywać, pomogę, ale zadawaj konkretne pytania i próbuj coś zrobić sama inaczej nigdy się nie nauczysz
11 cze 08:52
Jolciaa: noo chorowalam od poczatku jak zaczeli sie zajmowac ciagami wiec kompletnie nic nie mam w zeszycie co dotyczy ciagow tylko ta prac domowa mi zaala pani zebym na koniec roku wysla z jaka 2 wiec bylabym Ci wdzieczna jakbys miala chec mi pomocemotka
11 cze 08:56
Basia: to co tam trzeba zrobić nie wymaga żadnej wiedzy o ciągach ad.a oblicz a2 i a7 czyli wartość wyrażenia n2−2n−3 dla n=2 i n=7 ad.b ,c,d rozwiąż równanie i nierówność kwadratową tak jakby tam było x, a nie n weź się do pracy
11 cze 09:07