matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
magda:
wewnatrz trapezu prostokatnego ABCD zbudowano trapez do niego podobny .Oblicz pole zakreskowanej figury . Pomocie prosze
11 cze 07:26
Basia:
a − dłuższa podstawa małego trapezu h − wysokość małego trapezu trapezy są podobne czyli
a
h
=
AB
AD
a
2
=
6
3
a = 6*
2
3
=4 masz wszystkie dane 1. oblicz P
1
− pole dużego trapezu 2. oblicz P
2
− pole małego trapezu 3. szukane pole P=P
1
−P
2
11 cze 08:48