zadanie z LOGARYTMÓW błagam o pomoc.! :(
nikki: spozadz wykres :
a) y= ln (3+ x)
proszę o pomoc i wyjaśnienie tego zadania..
jutro muszę to zaliczyć a nie wiem jak sie zabrać do tego zadania.
11 cze 00:08
Jack: rysujesz y=ln x i przesuwasz o wektor [−3,0].
Postać ogólna przesunięcia wylgąda tak, y=ln (x−p) + q, gdzie [p, q] to wektor przesunięcia.
11 cze 00:09
nikki: ale to trzeba zrobic jakas tabelke czy cos?
na czym to polega bo ja mam do zaliczenia logarytmy,
a babka dala mui rozszerzenie do napisania i w ogole nie czaje nic
11 cze 00:11
Jack: a wiesz jak wygląda wykres funkcji y=ln x?
11 cze 00:13
nikki: nie mam zielonego pojęcia właśnie

wiem tylko ze ln to jakis logarytm naturalny..
mam coś o tym w podręczniku,
ale po prostu nie przerabialiśmy tego i nie wiem jak sie zabrać do tego.
11 cze 00:15
nikki: wyjaśnisz mi troche?
11 cze 00:23
11 cze 00:25
robinka: ln(x+3) >wpisz w okienko funkcje ta komendę i naciśnij rysuj wykres
11 cze 00:27
Jack: tak najprościej

Samo przesunięcie nie powinno sprawiać kłopotów.
11 cze 00:29
nikki: o dzieki!
i nic tu sie wiecej nie oblicza?
11 cze 00:29
Jack: przy wykonaniu wykresu nic a nic więcej. Pamiętaj ze "ln x" to taki logarytm który ma w
podstawie liczbę "e". czyli "loge x" to to samo, co "ln x".
11 cze 00:31
robinka: bazowa funkcja to y=lnx >> [−3,0]>ln[x+3] >rysunek nic sie więcej nie oblicza
11 cze 00:31
nikki: aha no ale trzeba zrobic ta tabelke taa?
11 cze 00:32
Jack: zależy czy tego wymagają, po pewnym czasie oduczysz się robić tabelek bo są zwyczajnie
niepotrzebne
11 cze 00:33
robinka: musisz wiedzieć jak wygląda wykres lnx
11 cze 00:35
nikki: jezu ja nic nie rozumiem

te loge X to jest tak ze e do ktorej potegi da x czy co?
11 cze 00:38
robinka: liczba e≠2,7
lnx=logex
lodex=y
x=ey >
x|1|2,7|7,29
y|0|1 |2
11 cze 00:44
robinka: e=2,7
11 cze 00:45
robinka: zmykam, dobranoc
11 cze 00:45
nikki: acha no wlasnie o ta tabelke mi chodzilo
bo nigdy nie wiem.. czy sie wylicza x czy y

dziekuje bardzo!
11 cze 00:46