zagadka ;[: a)dwa sąsiednie kąty czworokąta wpisanego w okrąg maja miary 37 stopni i 102
stopnie.Jakie miary mają pozostałe dwa kąty tego czworokąta?
b)trzy kolejne boki czworokąta opisanego na okręgu mają długości 6,14 i 26 . Jaką długość
ma czwarty bok
luna:
1/ jeżeli czworokat jest wpisany w okrąg to
sumy katów
przeciwległych sa równe i wynosza
180o
więc
180
o - 37
o= 143
o
180
o - 102
o= 82
o
2/ jeżeli czworokat jest opisany na okregu to sumy
boków
przeciwległych są równe
a+c= b+d
czyli
6+26 = 14 +d
d = 32 - 14 = 18
czwarty bok ma długość 18